Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Leteća tvrđava nedavno otkrivena kod Visa

06.04.2022.

16:42

Autor: Albert Petrović

Jedna ovakva potopljena je u moru kod  Visa

Jedna ovakva potopljena je u moru kod Visa

Foto: - / Pixabay

Danijel Frka vodi nas ovoga puta do otoka Visa i do nedavno otkrivene olupine američkog teškog bombardera B-17, potonulog pred kraj rata, u ožujku 1945. godine.

Za slučaj tog sretno-nesretnog prisilnog slijetanja zna se odavno, pa nije bilo teško rekonstruirati priču. Trebalo je samo pronaći zrakoplov koji je, gotovo netaknut završio na 116 metara dubine, na ravnom, muljevitom dnu kraj otoka Sveca. 


Vraćajući se sa zadatka, nakon što je gađao zagrebački zapadni kolodvor, B-17 je bio pogođen od strane protuzračne obrane, pa su od četiri motora radila samo dva. Bilo je izvjesno da neće stići do matične baze u Italiji, pa je pilot okrenuo prema Visu gdje se nalazila zračna luka koja je spasila mnoge savezničke posade pri prisilnom slijetanju. Kako je brzo gubio visinu, pilot je umjesto prema kopnu usmjerio zrakoplov na more i uspješno sletio. 


Za razliku od B-24, B-17 je bio niskokrilac pa je pri spuštanju na more uglavnom ostajao čitav. Tako je bilo i toga puta, međutim, uzburkano more i problemi s opremom za spašavanje otežali su evakuaciju, pa je jedan val odnio tri člana posade s krila gdje su se bili sklonili i njima se izgubio svaki trag. Ostala sedmorica uspjela su aktivirati čamac za spašavanje i ukrcati se u njega, a kasnije ih je pokupila partizanska brodica i prebacila na Vis, odakle su već sutradan otputovali za Italiju. 


Bombarder je potonuo i, osim što mu je jedna koćarica mrežom zakačila i oštetila rep, u odličnom je stanju. No, zbog velike dubine do njega mogu samo posebno opremljeni tehnički ronioci. 


Kao i svake srijede između 13 i 14 sati, ronimo s Danijelom Frkom, poslušajte priču:

Pod morem: Leteća tvrđava kod Visa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.