Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:30 / 13.03.2022.

Autor: Albert Petrović

Pod morem: Svjetski raritet kraj Žirja

Podmorje; ilsutracija

Podmorje; ilsutracija

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Danijel Frka nam u ovoj epizodi donosi priču o senzacionalnom otkriću koje se dogodilo u podmorju kraj otoka Žirja u rujnu 2014. Tada je skupina sportskih ribolovaca tražeći teren za prvenstvo naišla na olupinu njemačkog obrušavajućeg bombardera Junkers Ju 87, poznatijeg kao Stuka, zaostalog iz Drugog svjetskog rata. Misleći da se radi o sportskom avionu obavijestili su ekipu iz Restauratorskog zavoda koja se našla u blizini i koja je odmah shvatila da se radi o Stuki, a Danijel je s kolegom Živanovićem rekonstruirao i sudbinu samog zrakoplova.

Stuka je inače skraćeni naziv za Sturzkampfflugzeug ili Obrušavajući bombarder, a ti su zrakoplovi, konstruirani tridesetih prošlog stoljeća, odigrali bitnu ulogu u Drugom svjetskom ratu. Isprobani su u Španjolskom građanskom ratu 1939. i pokazali se efikasnima pa je sto komada iduće godine kupila i Italija, pridruživši se Njemačkoj. 


Stuka kod Žirja čini upravo dio talijanske eskadrile i jedan je od 6 zrakoplova koji su 12. travnja 1941. poletjeli iz Jesia kod Ancone prema Šibeniku da bi napali ratni brod Kraljevine Jugoslavije. Četiri su to i učinila dok su dvije Stuke napale tri torpiljarke koje su plovile uz obalu i koje su, na njihovu nesreću, bile opskrbljene dobrim protuavionskim oružjem. Stuka je, pogođena u motor, počela gubiti visinu, a pilot je pokušao sletjeti u more, no kako je zrakoplov imao fiksno podvozje, udarivši u površinu, napravio je salto pri čemu je motor otpao i potonuo. Pilot i strijelac ostali su vezani u kabini i vjerojatno stradali dok je avion nošen strujom potonuo sedamsto metara dalje od motora. Zaustavio se uspravno na ravnom pješčanom dnu na 28 metara dubine i ronjenje do njega je,kaže Danijel, predivno budući da je, osim malo ulubljene kabine, praktično netaknut. More je, k tome, na tom dijelu gotovo uvijek prozirno pa je i vidljivost sjajna. 


Naša Stuka predstavlja pravi svjetski raritet jer ih u moru praktički nema, osim nekih krhotina u Norveškoj i Grčkoj, dok su u muzejima svijeta sačuvane samo tri.


Valovi na valovima: Svjetski raritet kraj Žirja

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.