Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poduzetnici u Hrvatskoj ostvaruju dobru dobit ali slabo plaćaju radnike

01.09.2022.

11:11

Autor: Hina

Novac

Novac

Foto: Dubravka Petric / Pixsell

Hrvatski poduzetnici iz privatnog sektora su 2021. godini ostvarili 40 milijardi kuna neto dobiti, što je rast od 91,7 posto u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Financijske agencije. Međutim to se nije odrazilo na plaće zaposlenih. Naime, kod privatnih poduzetnika radilo je 821 tisuća djelatnika čija je prosječna netto mjesečna plaća bila 6 143 kune, dakle manje od prosjeka hrvatskog gospodarstva. Kod poduzetnika u državnom vlasništvu bilo je 94 tisuće zaposlenih čija je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 7.442 kune.


Ipak, tek svaki treći radnik očekuje povišicu do kraja godine, rezultati su istraživanja servisa MojaPlaća. Prema njihovim podacima plaće su u odnosu na prošlu godinu rasle svega 4 %, a povišicu do kraja godine očekuje samo 36 % ispitanika.Tek nešto više od četvrtine radnika (28%) dobilo je povišicu ranije ove godine, dok je njih 23% povišicu zadnji puta dobilo 2021. godine. Zabrinjavajući je podatak da trećina radnika, njih 30 %, u Hrvatskoj nikada nije dobila povišicu. Iznos prosječne povišice je 8% plaće, odnosno 645 kuna u prosjeku.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.