Hrvatski radio

Radio Rijeka

"More bez otpada": pridružite se akcijskim čišćenjima podmorja

11.02.2023.

10:26

Autor: HRT - Radio Rijeka

ronilac i podmorje

ronilac i podmorje

Foto: Rudolf Jožinec / Društvo sportske rekreacije Jadranovo

Čak dvije ekološke akcije čišćenja podmorja održavaju u subotu, 25.02. s početkom u 10:00 sati u Jadranovu, mjesto okupljanja - plaža Tunera.

Ekološke akcije provodi Društvo sportske rekreacije Jadranovo u sklopu projekta "More bez otpada", a sufinanciran je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te u partnerstvu s Gradom Crikvenicom i ŠRD "Tunera".


Projektom u tri faze i organizacijom četiri ekološke akcije će se očistiti približno 8000m2 podmorja u Jadranovu. Očišćeni otpad će se izvaditi, mjeriti, sortirati te odložiti na ekološki prihvatljiv način.


Pozivamo sve zainteresirane da se prijave putem e-maila na pernat.ivana@gmail.com te se priključe akciji pomažući pri izvlačenju morskog otpada na brodicama ili pri sortiranju i mjerenju otpada kada se izvuče na kopno. U sklopu akcije svim sudionicima će se podijeliti rukavice i vreće za otpad. Po završetku prikupljanja organizirat će se objed.


Cilj projekta je ukloniti i propisno zbrinuti otpad s morskog dna u Jadranovu te podignuti svijest građana i gostiju grada Crikvenice o problemu zagađenja mora, potrebi za zaštitom okoliša i podmorja te odgovornom odlaganju otpada.


Izvađeni otpad izmjerit će se nakon dva pripremna početna urona u zimskom periodu, proljetnom i ljetnom kako bi se stekao uvid u količinu i vrstu prikupljenog otpada tijekom svake pojedinačne faze.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.