Hrvatski radio

Radio Rijeka

Promjena na bolje: u Rijeci se osniva Zaklada za osobne asistente osoba s invaliditetom i pomoćnike u nastavi

28.04.2022.

13:05

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

.

.

Foto: - / Pixabay

Grad će postati bogatiji za prijeko potrebnu Nacionalnu zakladu za osobne asistente osoba s invaliditetom i pomoćnike u nastavi, zanimljivog imena "Vidljivi".

Važnu priču o nedostatku osobnih asistenata za osobe s invaliditetom te njihovu nevidljivost u društvu i državi, obzirom da su plaćeni nešto više od 2 000 kuna, nedavno je otvorio Riječanin Ivan Milatić. 


U svojoj borbi za pronalazak vlastitog osobnog asistenta, Milatić, koji od rođenja boluje od cerebralne paralize i koji je bez asistenta osuđen na "kućni pritvor", krenuo je korak dalje te pokreće novu zakladu, uz pomoć Marina Rončevića iz Zaklade za Milu, djevojčicu čije je zdravlje ujedinilo Hrvatsku.


Kampanja će krenuti na jesen, a trenutno se prikupljaju zakonska rješenja koja će osobnim asistentima i asistentima u nastavi garantirati bruto plaću od 1.089 eura. 


Milatić je slušatelje podsjetio da u Hrvatskoj ima 612 tisuća osoba s invaliditetom, što je 15% stanovništva o kom, nažalost, nema sustavne brige. Poslušajte reportažni prilog:

reportažni prilog

Ivan Milatić

Ivan Milatić

Foto: privatni arhiv Ivana Milatića / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.