Hrvatski radio

Radio Rijeka

Plesom do sreće i zdravlja: prvi put u Rijeci program Radost plesa

27.04.2022.

17:03

Autor: Tatjana Sandalj

Argentinski tango kao terapija? Zašto ne!

Argentinski tango kao terapija? Zašto ne!

Foto: Bernard Verougstraete / Pixabay

Povodom Svjetskog dana plesa, od 28. do 30. travnja u Rijeci će se nizom aktivnosti prvi puta održati manifestacija "Radost plesa". Cilj je popularizirati ples te ukazati na činjenicu da bavljenje plesom ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje.

U četvrtak 28. travnja u 19 sati u Galeriji Principij, bit će otvorena izložba fotografija "Zamisli fotografiju u ritmu muzike za ples". Teme fotografija su plesni pokret i ples, a među fotografima su i plesači. 


U petak 29. travnja od 13 sati u riječkoj Gradskoj vijećnici održat će se simpozij o preventivnom i terapijskom značenju plesa. Elio Bašan govorit će o plesu kao govoru tijela, dr. Tanja Frančišković o neuropsihosocijalnom značenju plesa u temi "Kako pleše mozak", Marija Rogoznica o tome kako ples služi tijelu, a Martina Laginja o važnosti plesa u cjelokupnom razvoju djeteta.


U subotu 30. travnja od 11 do 13 sati na riječkom Korzu bite će održana Revija plesnih škola namijenjena građanima, a polaznici plesnih škola, u prigodnim plesnim kostimima, prezentirat će različite plesove. 


Znanstveno je potvrđena dobrobit plesa na poboljšanje tjelesnog zdravlja i tjelesne sposobnosti uključujući fleksibilnost, ravnotežu i kardiovaskularnu kondiciju kod mladih osoba, ali i onih osoba kod kojih postoje određeni zdravstveni problemi. 


Također je potvrđeno da ples ima blagotvoran utjecaja na poboljšanje pamćenja, donošenje odluka i vizualno prepoznavanje. Zbog toga se koristi u terapiji osoba s Parkinsonovom bolesti – progresivno degenerativnim stanjem, općenito okarakterizirano drhtanjem, usporenošću pokreta, ukočenošću te abnormalnostima držanja tijela.


Ples smanjuje rizik od demencije jer zahtijeva i mentalni napor i socijalnu interakciju!


Potvrđena je povezanosti između bavljenja plesom i pozitivnog raspoloženja, reducira doživljaj stresa...


Više o tim znanstveno potvrđenim činjenicama dobrobiti plesa poslušajte u razgovoru s psihijatricom Tanjom Frančišković:

O dobrobitima plesa u svakodnevnom životu i specifičnim terapijama:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.