Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pucnjem iz topa nakon viteškog turnira završit će Rabska fjera

25.07.2022.

12:51

Autor: Tatjana Sandalj

Rabska fjera

Rabska fjera

Foto: Nel Pavletic / Pixsell

Na Trgu sv. Kristofora u Rabu, u ponedjeljak 25. srpnja svečano je otvorena Rabska fjera, a ove srijede došao je red na treći, zadnji dan festivala. Nakon dva manja, pandemijska izdanja, manifestacija se vratila u punom sjaju. 

Rabska fjera hvali se kao najstariji i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj, a temelji se na tradiciji od 21. srpnja 1364. Tada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio mletačke vlasti, dvotjednom Fjerom. 


Slavili su i moći svetog Kristofora kojemu su pripisali zasluge za spašavanje grada od uništenja. Stoga se u novije vrijeme Rabska fjera održava svake godine od dana sv. Jakova 25. srpnja do dana sv. Kristofora 27. srpnja. Posljednjega dana održavaju se viteške igre Udruge rapskih samostreličara.


Rabska fjera završit će viteškim turnirom Rabskih samostreličara. Pucanj iz topa označit će kraj ovogodišnjeg festivala srednjovjekovlja - poslušajte direktoricu Turističke Zajednice Grada Raba Ivanu Matušan:

izjava Ivane Matušan

Die Insel Rab

Die Insel Rab

Foto: Damir Matušan / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.