Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rat nikom nikada nije donio dobro, mržnja također

26.02.2023.

14:35

Autor: Anja Matić

Kateryna Kyrylove, Yaroslav Biedienov, Mario Battifiaca, Mirana Nikolić i Oksana Sushko

Kateryna Kyrylove, Yaroslav Biedienov, Mario Battifiaca, Mirana Nikolić i Oksana Sushko

Foto: Anja Matić / Radio Rijeka

Tužni povod okupljanja na današnjem obedu, ali je ipak završio u ugodnom i pozitivnom tonu. Naime, sada je prošlo već godina godina od ruske agresije na Ukrajinu, a brojni Ukrajinci i Ukrajinke svoj novi dom pronašli su ovdje kod nas, u Rijeci.

Jedan od njih je dječak Yaroslav Biedienov (8) koji ide u osnovnu školu u Rijeci i izvrsno barata hrvatskim. Ovdje je već godinu dana, a sada, osim hrvatskog i ostalih predmeta, uči i svirati violinu.

Ovdje se ništa loše ne događa. Do Rijeke sam putovao 9 dana i odmah krenuo u školu. U početku mi je bilo jako teško - ništa nisam kužio.

Yaroslav Biedienov

Osim s njime, Mario Battifiaca razgovarao je s Oksanom Sushko koja je nakon 2 mjeseca shvatila da pod hitno mora otići iz svog grada:

Živjeli smo malo izvan grada, među šumama i jezerima, svaki dan čula sam priču kako nestaju ljudi. Ruski vojnici bili su po šumama i otimali ih. Više nisam mogla slušati te priče jer sam znala da se događa nešto jako ružno i da neće tako lako stati.

Oksana Sushko

Nadodala je Oksana da je ljudima tamo i psihološki jako teško jer su primorani preuzeti rusku putovnicu. Ako to ne naprave, ruski vojnici isele ih van iz vlastitih stanova.


Njena prevoditeljica u sklopu emisije bila je Mirana Nikolić koja ima nešto drugačiju priču. Ona je Ukrajinka koja nešto više od 17 godina živi u Rijeci, ali ni njoj nije svejedno dok prati što se događa u rodnoj joj zemlji.


Poslušajte kako se sjećaju prvog dana agresije, kako se snalaze u Hrvatskoj, jesu li imali određenih neugodnosti i što im najviše nedostaje:

emisija Na obedu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Na obedu kod Battifiace

Saku nedeju od polne do četiri ure z nami je Mario Lipovšek Battifiaca! Treba li još koja preporuka da u to vrijeme budete uz naš program? Ne treba, naravno! Čujemo se! :)

Poslušajte u Slušaonici