Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ravna Gora: škola skijaškog trčanja je IN

03.02.2023.

09:42

Autor: Nenad Lučić

Škola skijaškog trčanja za sve uzraste

Škola skijaškog trčanja za sve uzraste

Foto: - / Poonkt, Ravna Gora

U Gorskom kotaru je i ove zime, uz dovoljno snijega, uređeno niz staza za sanjkanje i alpsko skijanje, no u šarolikoj ponudi gostima postaje sve zanimljivije skijaško trčanje. Jer, dovoljna je samo dobra volja i nekoliko sati uloženog truda, pa da i početnici na skijama steknu sigurnost.

Osmislivši školu skijaškog trčanja, kao dio turističke ponude u Ravnoj Gori, Lana Renka i Antonija Podobnik prošle godine su pokrenule prilično novu priču s neizvjesnim ishodom. 


Pokazalo se, međutim, da su gosti dobro prihvatili takav sadržaj, jer on i najvećim skijaškim neznalicama omogućava da u relativno kratkom vremenu ovladaju kretanjem na skijama. 


Naime, za takvo što potrebna je samo dobra volja, jer, kako ističe Podobnik, gostima nude mogućnost najma opreme, a uči se na uređenim stazama i uz pomoć instruktora. 


Interes gostiju i ove zime ne jenjava, jer, za razliku od alpskog skijanja i spuštanja niz padinu, teren za skijaško trčanje lakše je prilagoditi početnicima, rizik od bolnih padova je neusporedivo manji, a kada se takvo što i dogodi, brže se uči kako bezbolnije pasti i što lakše iznova ustati. 


Ima li se sve to u vidu, ne čudi da zanimanje za skijaškim trčanjem iskazuju i ljudi iz Dalmacije i drugih priobalnih krajeva. Dodatni motiv je svakako i to što organizatori nude najam opreme za sve uzraste, pa se već i za ovaj oblik ponude može reći da se, kad jednom probaju, zadovoljni gosti većinom vraćaju. 


Osim toga, za savladati osnovne vještine skijaškog trčanja nije potrebno mnogo. Većini to uspijeva za dva do tri sata, a oni darovitiji sigurnost na skijama stječu već u prvom satu učenja. Poslušajte više:

O ravnogorskoj školi skijaškog trčanja:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.