Bit će jednostavnije ako uzmete ananas iz konzerve, ali ako volite svježe, može i tako. Važno je paziti na redoslijed postupka i - naravno - da sve skupa u pećnici ne ostane predugo. Zabavni su kolači naopačke, vjeruje naša slastičarka Jasminka Sušanj.
Sastojci: 120 g putra, 200 g tamnog šećera, jedna kantica ananasa u ploškama, četiri jaja, ribana korica jednog limuna, malo soli, 120 g šećera, 75 g brašna, žličica praška za pecivo.
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite vatrostalnu posudu promjera oko 25 cm. U njoj otopite putar pa sačuvajte jednu žlicu putra sa strane. U posudu dodajte smeđi šećer i promiješajte. Na dno uredno posložite sloj ananas i odložite.
Dobro pomiješajte žutanjke, sačuvani putar i limunovu koricu.
Odvojeno, od bjelanjaka i soli istucite čvrsti snijeg, a brašno prosijte s praškom za pecivo. Najprije lagano pomiješajte smjese bjelanjaka i žutanjaka, a zatim oprezno dodajte brašno i sjedinite u glatku smjesu.
Prelijte preko ananasa i pecite na 180°C oko pola sata.
Još vruć kolač izvrnite na pladanj za posluživanje pa servirajte topao ili hladan.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.