Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Ananas naglavačke

03.05.2023.

10:45

Autor: Jasminka Sušanj

Ilustracija, ananas

Ilustracija, ananas

Foto: Frank May / Pixsell

Bit će jednostavnije ako uzmete ananas iz konzerve, ali ako volite svježe, može i tako. Važno je paziti na redoslijed postupka i - naravno - da sve skupa u pećnici ne ostane predugo. Zabavni su kolači naopačke, vjeruje naša slastičarka Jasminka Sušanj. 

Sastojci: 120 g putra, 200 g tamnog šećera, jedna kantica ananasa u ploškama, četiri jaja, ribana korica jednog limuna, malo soli, 120 g šećera, 75 g brašna, žličica praška za pecivo.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C. Pripremite vatrostalnu posudu promjera oko 25 cm. U njoj otopite putar pa sačuvajte jednu žlicu putra sa strane. U posudu dodajte smeđi šećer i promiješajte. Na dno uredno posložite sloj ananas i odložite.


Dobro pomiješajte žutanjke, sačuvani putar i limunovu koricu.


Odvojeno, od bjelanjaka i soli istucite čvrsti snijeg, a brašno prosijte s praškom za pecivo. Najprije lagano pomiješajte smjese bjelanjaka i žutanjaka, a zatim oprezno dodajte brašno i sjedinite u glatku smjesu.


Prelijte preko ananasa i pecite na 180°C oko pola sata.


Još vruć kolač izvrnite na pladanj za posluživanje pa servirajte topao ili hladan.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici