Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Čokoladno proljeće

22.03.2023.

11:12

Autor: Jasminka Sušanj

Kakao i čokolada neizostavni su dio sočnog raja!

Kakao i čokolada neizostavni su dio sočnog raja!

Foto: Sandra Šimunović / Pixsell

Puno lakih koračića, uz mrvicu strpljenja, dovest će vas do užitka u proljetnom čokoladnom raju. Na putu vas navodi naša slastičarka Jasminka Sušanj, a vaše je da užitak začinite i dobrim društvom.

Sastojci:


Za biskvit: 120 g tamne čokolade, 30 g putra, 30 ml mlijeka, četiri jaja, malo soli, 50 g šećera, jedan vanilin šećer.


Za kremu: 90 g vrhnja, 150 g tamne čokolade, 300 g vrhnja, 30 g šećera.


Za glazuru: jedan paketić želatine u prahu, 40 ml vode, 115 g šećera, 50 g kakaa, 85 ml vode, 85 g vrhnja.


Postupak:


Niski pleh obucite u masni papir, a pećnicu zagrijte na 170°C.


U vatrostalnu zdjelicu stavite čokoladu i putar i otopite ih na pari. Dolijte mlijeko i promiješajte. Odvojite jaja pa od bjelanjaka, soli i šećera istucite čvrsti snijeg. Žutanjke dobro zapjenite s vanilijom. Najprije lagano, špatulom pomiješajte pjenu od žutanjaka i čokoladu. U to oprezno dodajte snjeg od bjelanjaka i oprezno sjedinite. Smjesu izlijte u pripremljeni pleh, zagladite i pecite na 170°C oko 20 minuta.


Izvadite iz pećnice, prevrnite na rešetku i odstranite masni papir.


Za kremu, na pari otopite čokoladu i vrhnje. Istucite šlag od vrhnja i šećera pa sjedinite s čokoladom i krema je gotova.


Biskvit podijelite u tri jednaka dijela. Prvi premažite trećinom kreme i preklopite drugim pa ponovite postupak dok ne potrošite svu kremu i biskvit. Kolač sad stavite u frižider, neka odstoji barem tri sata.


Za glazuru namočite želatinu u vodi. U lončiću pomiješajte šećer, kakao, vodu i vrhnje pa zakuhajte. Maknite s vatre i u tome otopite želatinu. Smjesu procijedite da uklonite eventualne grudice i pokrijte folijom pa odložite na stranu na dva sata. Dobro ohlađen kolač prelijte glazurom, ostavite barem pola sata u frižideru da se stegne pa narežite i poslužite.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici