Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Kuglof s limunom i jogurtom

26.04.2023.

13:21

Autor: Jasminka Sušanj

Bilo bi dobro da su limuni za kolače nešpricani

Bilo bi dobro da su limuni za kolače nešpricani

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Kalup za kuglof uvijek daje zanimljiv oblik kolaču, od čega god on bio. Ovoga puta naša slastičarka Jasminka Sušanj sljubila je limun s jogurtom. Ima tu još nekih čarobnih sastojaka, ali vi dodajete najvažniji: dobru volju i ljubav. 

Sastojci:


Za tijesto: 225 g putra, 285 g šećera u prahu, četiri jaja, ribana korica jednog limuna, 90 ml limunovog soka, 275 g brašna, jedan prašak za pecivo, 150 ml jogurta, jedna žličica sode bikarbone, pola žličice soli.


Za glazuru: 115 g šećera u prahu, 30 ml soka limuna, četiri žlice jogurta.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite.


Pjenasto istucite putar sobne temperature i šećer u prahu. Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke jedan po jedan umiješajte u putar. Dodajte limunovu koricu, sok i jogurt i dobro povežite.


Prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U drugoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i soli. U putar najprije umiješajte brašno, a zatim, malo po malo, snijeg od bjelanjaka.


Izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 50 minuta. Pečeno ostavite u kalupu oko 15 minuta, a zatim izvrnite na rešetku da se potpuno ohladi.


Za glazuru u zdjelu prosijte šećer u prahu. Umiješajte lumunov sok i jogurt da dobijete glatku smjesu. Prelijte je preko ohlađenog kolača i pustite da se stegne i malo upije.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici