Kalup za kuglof uvijek daje zanimljiv oblik kolaču, od čega god on bio. Ovoga puta naša slastičarka Jasminka Sušanj sljubila je limun s jogurtom. Ima tu još nekih čarobnih sastojaka, ali vi dodajete najvažniji: dobru volju i ljubav.
26.04.2023.
13:21
Autor: Jasminka Sušanj
Kalup za kuglof uvijek daje zanimljiv oblik kolaču, od čega god on bio. Ovoga puta naša slastičarka Jasminka Sušanj sljubila je limun s jogurtom. Ima tu još nekih čarobnih sastojaka, ali vi dodajete najvažniji: dobru volju i ljubav.
Sastojci:
Za tijesto: 225 g putra, 285 g šećera u prahu, četiri jaja, ribana korica jednog limuna, 90 ml limunovog soka, 275 g brašna, jedan prašak za pecivo, 150 ml jogurta, jedna žličica sode bikarbone, pola žličice soli.
Za glazuru: 115 g šećera u prahu, 30 ml soka limuna, četiri žlice jogurta.
Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180°C, a kalup za kuglof dobro namastite i pobrašnite.
Pjenasto istucite putar sobne temperature i šećer u prahu. Odvojite žutanjke od bjelanjaka pa žutanjke jedan po jedan umiješajte u putar. Dodajte limunovu koricu, sok i jogurt i dobro povežite.
Prosijte brašno s praškom za pecivo i sodom bikarbonom. U drugoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i soli. U putar najprije umiješajte brašno, a zatim, malo po malo, snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u kalup i pecite na 180°C oko 50 minuta. Pečeno ostavite u kalupu oko 15 minuta, a zatim izvrnite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za glazuru u zdjelu prosijte šećer u prahu. Umiješajte lumunov sok i jogurt da dobijete glatku smjesu. Prelijte je preko ohlađenog kolača i pustite da se stegne i malo upije.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.
Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora