Ponekad baš treba slijediti upute da bi kolač bio kakav treba biti. Kad miješati mikserom, kad špatulom, treba li zamrznuto odmrznuti, treba li odstajati ili ide odmah u pećnicu, smije li odmah iz pećnice... Svi koraci su tu, samo slijedite upute naše slastičake Jasminke Sušanj i sve će bit u redu.
Sastojci: četiri jaja, 2 vanilin šećera, malo soli, 120 g šećera, 100 g putra, jedan limun, 750 g rikote, 150 ml mlijeka, 60 g škrobnog brašna,
oko 300 g smrznutih malina.
Postupak:
Okrugli kalup za tortu namastite i pospite brašnom. Eventualno mu na dno stavite list masnog papira. Pećnicu zagrijte na 180°C.
Jaja razdvojite. Od bjelanjaka, vanilije i soli istucite čvrsti snijeg. Žutanjke zapjenite sa šećerom. Dodajte otopljeni putar i još tucite mikserom. Uspite sok, koricu limuna i rikotu pa još dobro izmiksajte. Sad još u to prosijte škrobno brašno i dobro umješajte da razbijete sve grudice. U tu smjesu polako dodajte snijeg od bjelanjaka i špatulom oprezno sjedinite da sačuvate što više mjehurića zraka.
Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i zagladite. Po vrhu obilno pospite još smrznutim malinama. Pecite na 180°C oko sat vremena. Pečen kolač ostavite u odškrinutoj pećnici još pola sata prije nego ga izvadite i potpuno ohladite.
Stavite ga na pladanj za posluživanje, pospite s malo šećera u prahu i poslužite.
Dobar tek!
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.