Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Švicarsko nebo

15.03.2023.

11:28

Autor: Jasminka Sušanj

Dok čekamo berbu novih višanja, koristimo one iz teglice

Dok čekamo berbu novih višanja, koristimo one iz teglice

Foto: Bruno / Germany / Pixabay

Višnje i šlag - nekima i ne treba više. Ali ako se želite igrati, uložiti malo truda i vremena, nećete požaliti. Što se dekoracije tiče, preporuča naša slastičarka Jasminka Sušanj, ne treba komplicirati. Neka okusi govore sve. Bit će dovoljno samo žlicom u šlagu napraviti oblake. A oblaci moraju biti - neuredni.  

Sastojci:


Za tijesto: dva jaja, malo soli, 40 g šećera, 50 g putra, jedan vanilin šećer, 200 g brašna, jedan prašak za pecivo.


Za punjenje: 400 g višanja, 40 g škrobnog brašna, 90 g šećera, 100 ml vode.


Za kremu: tri jaja, malo soli, 90 g šećera, dva vanilin šećera, 70 g škrobnog brašna, 750 ml mlijeka.


Za šlag: 400 ml slatkog vrhnja.


Postupak:


Pripremite kalup za tortu pa mu dno i stranice obucite u masni papir. Peć zagrijte na 180°C.


U veću zdjelu razbijte jaja. Dodajte sol, šećer i vaniliju. Dobro zapjenite. Ulijte otopljeni putar i promiješajte. Prosijte u to brašno s praškom za pecivo i umjesite tijesto.


Rukom ga utisnite u dno pripremljenog kalupa pa pecite na 180°C oko 20 minuta. Ohladite.


U lonac uspite višnje, škrobno brašno i šećer pa promiješajte. Dolijte vodu pa stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Odmah, još vrelo, prelijte preko tijesta i poravnajte pa ohladite.


Za kremu u lonac stavite jaja s malo soli, šećerom i vanilijom pa zapjenite. Dodajte škrobno brašno i dobro promiješajte da razbijete grudice. Ulijte još i mlijeko pa od toga skuhajte gustu kremu. Još kipuću, prelijte preko kolača, zagladite pa stavite u frižider na par sati da se potpuno ohladi.


Prije posluživanja tortu izvadite iz kalupa, odstranite masni papir pa je dekorirajte tučenim slatkim vrhnjem. Npr. možete vrhnje u debljem sloju namazati samo po vrhu torte pa po njemu dnom žlice raditi oblake.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici