Hrvatski radio

Radio Rijeka

[RECEPT:] Torta od kokosa i jagoda

10.05.2023.

13:31

Autor: Jasminka Sušanj

jagode

jagode

Foto: - / Pixabay

Sezona je slavlja, a slatki simbol slavlja je torta. Za kraljicu kolača koju predlaže, dobro će vam doći dva kalupa za tortu, kaže naša slastičarka Jasminka Sušanj.

Sastojci:


Za biskvit: 225 g brašna, pola praška za pecivo, malo soli, 225 g putra, 225 g šećera, četiri jaja, ribana korica i sok jednog limuna, 50 g kokosa.


Za punjenje: 500 g jagoda, dvije žlice marmelade od jagoda, 500 ml slatkog vrhnja.


Za dekoraciju: 30 g tostiranog kokosa.


Postupak:


Pećnicu zagrijte na 180°C, a dva kalupa za tortu obucite u masni papir.


Putar pjenasto istucite. Dodajte mu šećer, koricu limuna i jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Postupno umiješajte i brašno prosijano s praškom za pecivo, sok limuna i na kraju kokos.


Smjesu razdjelite u dva pripremljena kalupa, poravnajte i pecite na 180°C oko pola sata. Pečeno potpuno ohladite.


Jagode operite i izrežite na četvrtine pa pomiješajte s marmeladom od jagoda. Od vrhnja istucite čvrsti šlag. Prvi biskvit stavite na pladanj. Bogato ga premažite šlagom na koji složite pola količine jagoda. Preklopite drugim biskvitom pa cijelu tortu premažite šlagom. Po vrhu rasporedite ostatak jagoda. Ostavite u frižideru sat-dva da se dobro ohladi.


Kokos nakratko prepecite u tavici stalno mješajući. Kad požuti i fino zamiriše maknite ga s vatre, ohladite i njime pospite vrh torte prije posluživanja.


Dobar tek!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Iz primorske kuharice

Male tajne velikog slastičarskog umijeća saznajte svake srijede u 12:40, s nekim novim slasnim receptom! Jasminka Sušanj, voditeljica samostalnoga slastičarskog obrta, već nas godinama upućuje u tajne pravilne izrade biskvita, keksa, kolača i ostalih delicija.

Poslušajte u Slušaonici