Hrvatski radio

Radio Rijeka

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti i u Rijeci

27.01.2022.

11:36

Autor: Tatjana Sandalj, Lena Stojiljković

Kamenje spoticanja na adresi Ulica Moše Albaharija 17 (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Kamenje spoticanja na adresi Ulica Moše Albaharija 17 (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti bit će obilježen i u Rijeci s nekoliko programa. Ujedinjeni narodi su Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust donijeli 2005. godine, a danom sjećanja proglasili su 27. siječnja, jer je na taj dan 1945. godine Crvena armija ušla u najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz u Poljskoj.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke odati će počast žrtvama u 18 sati u Ulici Moše Albaharija u Rijeci, ispred kućnog broja 17. Iz te su kuće Židovi odvedeni u nacističke logore, o čemu svjedoči mesingano 'kamenje spoticanja' ugrađeno u pod ulice. Obilježavanje uključuje kratki umjetnički program, pozdravne govore, čitanje židovske molitve i emitiranje pjesme Bella Ciao.


Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti obilježili su prijepodne učenici Osnovne škole Škurinje prigodnim programom na Židovskom groblju u Rijeci, na gradskom groblju Kozala. U programu, koji je organiziran u suradnji sa Židovskom općinom Rijeka, sudjelovali su učenici osmih razreda i pjevački zbor škole. Dio je to europskog projekta Šafran u kojem škola Škurinje sudjeluje već godinama, odgajajući i obrazujući generacije na teme holokausta i zločina protiv čovječnosti.


Djelić atmosfere zabilježio je Ivan Ribarić, poslušajte:

Na Židovskom groblju, jer sjećamo se!

Učenici škole Škurinje na Židovskom groblju u Rijeci izveli su prigodan program

Učenici škole Škurinje na Židovskom groblju u Rijeci izveli su prigodan program

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

Uz Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, riječka publika imat će napokon priliku vidjeti predstavu koja je 2019. nazvana najvažnijim kulturnim događajem u zemlji. U 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku ansambl ZeKaeM-a izvest će predstavu "Eichmann u Jeruzalemu".


Uz dan sjećanja u petak u 13 sati u riječkoj gradskoj vijećnici bit će održan i okrugli stol naslovljen "Nema malih fašizama". Razgovor će moderirati dr. Nikola Petković, a sudjelovat će Oleg Mandić, dr. Ivo Goldstein, glumac iz predstave Dado Ćosić i predstavnica Židovske općine u Rijeci Rina Brumini. Izravan prijenos razgovora osigurao je Grad Rijeka na svom YouTube kanalu OVDJE.


Poslušajte kako o predstavi i okruglom stolu govori ravnatelj HKD-a na Sušaku Edvin Liverić, a poslušajte i kako smo sve to zabilježili u emisiji Susreti s temom Šoa:

Edvin Liverić o predstavi i okruglom stolu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.