Hrvatski radio

Radio Rijeka

Somelijerka Ines Matić Matešković: Popijte pjenušac umjeto aperitiva!

24.12.2022.

13:57

Autor: Josip Krmpotić

Pjenušac

Pjenušac

Foto: Plodovi zemlje / HRT

Na dnevnom redu ovih je dana vino, fino, naše, domaće, proizvedeno u našemu kraju, na našoj zemlji koja trud i muku svih koji se vinom bave nagrađuje izvrsnim proizvodima - vinima i pjenušcima sve poznatijima daleko izvan granica lijepe naše. 

Znati neke osnovne stvari o vinu je dio opće kulture i kulture stola.

Ines Matić Matešković

Priču o našim vinima i pjenušcima sve uspješnije šire naše mlade somelijerke, njih čak pet: Monika Neral, Marinela Mrkonja, Lucija Matijević, Martina ŠakricaInes Matić Matešković koju smo ugostili u redovitoj subotnjoj emisiji Kaf'e.


Matić Matešković je po zvanju pravnica, znanstvenica, zaposlena na Katedri za rimsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Po znanju je i vrsna somelijerka koja kaže da znanje o onome što je u čaši povećava užitak ispijanja te divne tekućine. Njene Vinske dnevnike možete pronaći OVDJE.

Uvije je vrijeme za dobar pjenušac!

Ines Matić Matešković

Jedan od razloga zašto je počela učiti o vinima su priče, a svako vino ima svoju priču. Iza svake čaše stoji jako puno truda i rada, a emocija koja se stvori oplemenjuje ono što nam je u čaši, objašnjava Matić Matešković.


Njen favorit su pjenušci, jer imaju neopisivu eleganciju i sposobnost da najobičniji trenutak pretvore u nešto drugačije, nešto posebnije, nešto profinjenije. 


Stoga pjenušce treba piti što češće i od običnog doručka, ručka, obroka usput napraviti poseban trenutak, govori Ines Matić Matešković u razgovoru što ga možete poslušati u nastavku:

Na Kaf'eu s Ines Matić Matešković: Popijte pjenušac umjeto aperitiva!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.