Hrvatski radio

Radio Rijeka

Stalno promišljanje o demografskim mjerama u Vrbovskom

12.02.2023.

11:02

Autor: Nenad Lučić

Doseljavanje mlade obitelji s desetero djece prije dvije godine, dosad je najupečatljiviji rezultat višegodišnje isplate demografskih poticaja Grada Vrbovskog za obnovu i izgradnju stambenih prostora

Doseljavanje mlade obitelji s desetero djece prije dvije godine, dosad je najupečatljiviji rezultat višegodišnje isplate demografskih poticaja Grada Vrbovskog za obnovu i izgradnju stambenih prostora

Foto: Nenad Lučić / Radi Rijeka

Svaki popis stanovništva iznova potvrđuje da je Gorski kotar jedan od demografski najugroženijih dijelova Hrvatske. Brojnošću mjera, kojima se želi potaknuti ostanak i doseljavanje mladih obitelji prednjači Grad Vrbovsko, koji je već tijekom zime krenuo s isplatom prvih ovogodišnjih potpora za izgradnju i obnovu stambenih prostora, a sve je izglednije, kako će, uz postojeće, biti osmišljene i neke nove pogodnosti. 

O važnosti koju Grad Vrbovsko pridaje demografskim potporama za uređenje stambenih prostora, ne svjedoče samo dodijeljeni iznosi, već i nastojanje da se oni isplate čim prije. Gradonačelnik Dražen Mufić ističe kako je potpisano pet ugovora, od čega su tri vezana uz kupnju obiteljske kuće. Isplata poticaja je već započela pa će i dobitnici potpora za uređenje obiteljskih kuća ili stanova, pravovremeno moći krenuti s tim poslom.


Četverogodišnja isplata spomenutih potpora, dosad je dala i neke hvalevrijedne rezultate.

Najveće dosadašnje postignuće provedenih mjera, vezano je uz doseljavanje jedne obitelji s desetero djece na područje Grada Vrbovskog, što smo pomogli isplatom 100 tisuća kuna za kupnju kuće. Inače, u protekle četiri godine, koliko projekt traje, većinom smo godišnje isplaćivali pet potpora od po 20 tisuća kuna, i uglavnom ih koriste mladi ljudi, koji već žive na gradskom području. Radi se o značajnoj pomoći mladima, koji su odlučili ostati, i zato s mjerama nastavljamo dalje.

gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić

No gradonačelnik Mufić je svjestan da potpore stanogradnji nisu dovoljne, pa su poduzeti dodatni koraci da Vrbovsko postane prihvatljivija sredina za ostanak i doseljavanje.

Mi već dugi niz godina nismo mijenjali cijenu gradskog dječjeg vrtića, a uz njega smo izgradili i jasliste. Osim toga, za opremu novorođenčadi već dugi niz godina, za svako rođeno dijete, isplaćujemo i jednokratnu potporu od tisuću eura.

gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić

Tijekom ove godine u Vrbovskom planiraju osmisliti projekt dodjele građevinskih čestica za mlade obitelji


Demografske jere grada Vrbovskog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.