Hrvatski radio

Radio Rijeka

Studenti preuzeli ključeve Rijeke: šest dana glazbe, sporta, edukacije i zabave

06.06.2022.

13:18

Autor: Tatjana Sandalj

Nekadašnji Tenk glavna glazbena pozornica Student Day Festivala 2022.

Nekadašnji Tenk glavna glazbena pozornica Student Day Festivala 2022.

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Ključeve grada Rijeke gradonačelnik Marko Filipović predao je u ponedjeljak studentima riječkog sveučilišta i tako je počelo 12. izdanje Student Day Festivala. Student Day Fest postao je riječki brend, još jedan od dobrih razloga zašto treba studirati u Rijeci, rečeno je. 

Alen Tibljaš, Luka Delak, Edita Stilin, Marko Filipović, Snježana Prijić Samaržija

Alen Tibljaš, Luka Delak, Edita Stilin, Marko Filipović, Snježana Prijić Samaržija

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Student Day Festival ima dugu i veselu povijest. Prvi puta održan je 2010. godine, nakon čega raste kvalitetom, opsegom aktivnosti i brojem posjetitelja. 


Najveće studentsko događanje u regiji, od 6. do 11. lipnja, donosi šest dana kulture, zabave, edukacije, humanitarnih događanja, znanstvenog, sportskog i glazbenog programa. Festival se vratio u proljetni termin, pred završetak semestra, kao predah od predavanja i ispita, a glavno mjesto događanja je sveučilišni Kampus na Trsatu. Ulaz na sve aktivnosti je slobodan, osim humanitarnih događanja.


Svi detalji o programu i događanjima u sklopu SDF-a objavljuju se na internetskoj SDF straniciFacebook i Instagram profilu. Organizatori festivala su Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci i RiKup, a pokrovitelji Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka, Karlovačka pivovara i Arriva.


Koncertni program odvijat će se od 9. do 11. lipnja i ugostiti poznata imena pop, rock i urbane glazbe iz Hrvatske i regije. Mjesto događanja je nekadašnji klub Tenk iznad Kampusa na Trsatu, ulaz je slobodan, a organizirana je i ugostiteljska ponuda po "studentskim"cijenama. 


Trenutno najpopularnije glazbeno ime u regiji dolazi na najveće studentsko događanje u regiji: u subotu 11. lipnja Student Day Festival ugostit će Konstraktu i Zemlju gruva. Beogradski bend specifičnog imidža i glazbenog izričaja, koji se može nazvati fuzijom različitih glazbenih pravaca, zaslužan je za velik broj hitova. Ana, odnosno Konstrakta, je samostalnu karijeru počela 2019. godine pjesmama praćenim živopisnim video spotovima. Megapopularna pjesma "In corpore samo" dio je projekta Triptih, u kojem su i pjesme "Nobl" i "Mekano", a Ana Đurić potpisuje sve tekstove.


Koncertni program u četvrtak 9. lipnja otvaraju Denis & Denis, Šajeta, Brkovi i Grše. Dan kasnije nastupit će Messy Cate, M. O. R. T, Neno Belan & Fiumens, Jura Stublić i Film, 30zona te Padre. Posljednjeg dana festivala, uz Konstraktu, zasvirat će i Gr#as, Psihomodo Pop, Edo Maajka i Bore Balboa.


Uz main stage, KBS Warehouse Floor okupit će vrhunsku DJ ekipu iz Hrvatske i Europe. Tijana T u subotu 11. lipnja i KiRiL u petak 10. lipnja predvode sjajni line-up izvođača, a postavu će popouniti i dobro poznata domaća imena, među kojima su DJ Ogi, Bronski, Marin Biocic, Marcel, Dino Jukic, Blank Art, Recep, Bruns Lay, Grenco i Mateo Santic


Tijana T je dvadesetak godina jedna od ključnih figura srpske i regionalne glazbene scene, s gostovanjima i u najcjenjenijim svjetskim klubovima. Njenim stilom dominira acid techno zvuk u koji uključuje house, electro, breakbeat i trance glazbu.


Ukrajinski DJ Kirill Kirik već 15 godina prisutan je na sceni i nastupa u klubovima diljem Europe. Posvećen je razvoju glazbenog izričaja, u rasponu od deep do tech zvuka, koji uvijek odlikuje bogati groove.


O glazbenom programu govori Alen Tibljaš, a o tome što će studenti s ključevima Rijeke predsjednik Studentskog zbora SuRi Luka Delak, poslušajte:

Student Day Feastival 2022.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.