Hrvatski radio

Radio Rijeka

Svetski dan debljine: kako djeci reći ne? NE!

05.03.2022.

12:55

Autor: Tatjana Sandalj

Debljina kod djece

Debljina kod djece

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana debljine, Hrvatska liga za hipertenziju, čiji je partner riječki Medicinski fakultet, u subotu su u Rijeci organizirali javnozdravstvenu akciju "5 do 12". Pod sloganom "Svi se moramo uključiti" šetalo se Molo longom, uz poruku da je zadnji trenutak da se pokrenemo, jer će u suprotnom do 2030. godine više od polovice naših sugrađana imati povećanu tjelesnu težinu. Poseban su problem djeca!

Naime, podaci govore da je prije desetak godina bilo predebelo "tek" svako peto dijete. Sada je predebelo već svako treće! 


Čak 80 posto djece koja imaju višak kilograma u djetinjstvu s prekomjernom težinom bore se cijeli život. Prema statistikama, djevojčice su nešto pažljivije i više brinu o težini, a dječaci, za koje vjerujemo da se više bave sportom, zapravo u postocima češće imaju problem s viškom kilograma. Pandemija u toj situaciji sigurno nije pomogla, a sati provedeni pred ekranima višestruko su se povećali u odnosu na sate provedene u tjelesnim aktivnostima. 


Djeca uglavnom neće čuti poruke o zdravim životnim navikama, a ako ih i čuju, uglavnom ih neće biti briga. Na odraslima je dakle odgovornost! 


Naš sugovornik, predstojnik Zavoda za gastroenterologiju Dječje bolnice na Kantridi dr. Goran Palčevski ističe da, kada je o dječjoj debljini riječ, prečesto pronalazimo isprike. Mate, tate, tete, barbe, posebno none i nonići, morali bi zaboraviti na onu: "A kako ću joj/mu zabraniti?" 


I ne treba braniti, tumači Palčevski, treba ograničiti i kontrolirati, jer kao što im želimo pržiti sva znanja i vještine koja će im pomoći u životu kad odrastu, treba im pomoći da odrastu zdravo, u zdrave ljude! Poslušajte razgovor:

Dr. Goran Palčevski o odgovornosti odraslih za zdravlje djece

Prekomjerna tjelesna masa i debljina kod djece u Hrvatskoj

Prekomjerna tjelesna masa i debljina kod djece u Hrvatskoj

Foto: HTV / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.