Hrvatski radio

Radio Rijeka

Održan susreta vinara Kastavštine: tko su ovogodišnji najbolji vinari?

24.04.2022.

14:28

Autor: Vladimir Jurić

pobjednici s dogradonačelnikom Kastva Dejanom Jurčićem

pobjednici s dogradonačelnikom Kastva Dejanom Jurčićem

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Pod Ložom u Kastvu dodijeljene su nagrade u sklopu 17. ocjenjivačkog susreta vinara Kastavštine "Belica 2022." 

Prelazni pehar za najbolju ovogodišnju Belicu uručen je Arsenu Jardasu koji je osvojio 82 boda te već godinama odlično radi ovo vino koje se dobije kupažom autohtonih sorti kastavštine. Ovo mu je ni više ni manje no osma titula!


Šampion je natjecanja vino Malvazija 2 u kategoriji bijelih vina - kupovno grožđe Dejana Rubeše, koje je osvojio 82,25 boda. Na natjecanju, na koje je 37 članova Udruge Belica poslalo 88 uzoraka, dodjeljene su: 22 zlatne medalje, 33 srebrne, 13 brončanih i 6 priznanja. 


Važno je istaknuti da se 13 uzoraka odnosi na Belicu, što je rezultat višegodišnjeg uspješnog rada Udruge na programu revitalizacije vinogradarstva i vinarstva kastavštine i šire. 


Uzorci su ocijenjeni 6. i 7. ožujka u prostoru kušaone u podrumu OPG Dejana Rubeše u Kastvu, a žiri su činili: Tomislav Pavlešić - licencirani enelog, Dominik Gršković - licencirani enolog, Patricia Rumac - enolog, Nina Jurinjak Brajko - enolog, Toni Babić - enolog, Marijo Jeličić - enolog, Silvija Mohorović - enolog te sommelieri Lucija Matijević, Klaudio Jurčić i Mate Negul


Evo što su nakon dodjele izjavili najbolji ovogodišnji vinari Arsen Jardas i Dejan Rubeša. Poslušajte:

izjava Arsena Jardasa i Dejana Rubeša

konkurencija ove godine velika

konkurencija ove godine velika

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

svi nagrađeni zajedno

svi nagrađeni zajedno

Foto: Vladimir Jurić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.