Hrvatski radio

Radio Rijeka

Treba nagraditi znanstvenike koji su Rijeku i PGŽ učinili boljim mjestom za život

19.01.2022.

15:03

Autor: Tatjana Sandalj

Nagrade Zaklade su rad studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Nagrade Zaklade su rad studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Znanost se ne može mjeriti samo brojem objavljenih članaka ili količinom sredstava privučenih kroz projekte, nego boljitkom zajednice u kojoj znanstvenici žive, a upravo to potiče i nagrađuje Zaklada Sveučilišta u Rijeci. Rečeno je to na svečanosti što je danas održana na Građevinskom fakultetu u Rijeci, a tijekom koje su podijeljene nagrade za rad u 2019. i 2020. godini te nagrade za transfer znanja za 2020. 

U pomalo neobičnoj, epidemiološkim mjerama obilježenoj atmosferi, ali ipak svečano, dodijeljene su nagrade kojima se se Sveučilište u Rijeci, Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, posredstvom Zaklade čiji su osnivači, nastoje odužiti znanstvenicima koji su Rijeku i PGŽ učinili boljim mjestom za život i rad, istaknuto je.


Nagrada Zaklade Sveučilišta u Rijeci, još uvijek jedine sveučilišne zaklade u Hrvatskoj, dodjeljuje se od 2004. godine mladim i iskusnim znanstvenicima i umjetnicima koji su iznimnim doprinosom u znanstveno-istraživačkom i umjetničkom radu, javnim i sveukupnim djelovanjem pridonijeli razvoju znanosti i umjetnosti na Sveučilištu u Rijeci te akademskoj i široj zajednici. Nagrada se dodijeljuje u pet kategorija: mladi znanstvenici, znanstvenici, mladi umjetnik, umjetnik i životno djelo.


Za 2019. godinu dodijeljene su nagrade mladoj znanstvenici u području Biomedicinske i prirodne znanosti dr. Željki Peršurić te mladom umjetniku Radovanu Kuniću. Zatim znanstvenicima: u području Društvene i humanističke znanosti dr. Jasmini Dlačić, u području Biomedicinske i prirodne znanosti dr. Stjepanu Špalju, u području Tehničke i biotehničke znanosti dr. Leu Škecu te umjetnici Nadiji Mustapić. Nagrada za životno djelo pripala je mr. Ingeborg Fülepp.


Za 2020. godinu dodijeljene su mladim znanstvenicima: u području Društvene i humanističke znanosti dr. Antoniji Petrlić, u području Biomedicinske i prirodne znanosti dr. Paoli Kučan Brlić i u području Tehničke i biotehničke znanosti dr. Luki Grbčiću. Zatim znanstvenicima: u području Društvene i humanističke znanosti dr. Marku Medvedu te u području Biomedicinske i prirodne znanosti dr. Sandri Peternel. Nagrada za životno djelo pripala je professoru emeritusu Zdravku Lencu.


Poslušajte kako su o nagradi, dodjeli i značenju svega govorile dobitnica nagrade za životno djelo Ingeborg Fülepp i ravnateljica Zaklade Bojana Ćulum:


Nagrada znači da je netko prepoznao trud, rad, uloženo vrijeme...

Zbog bolesti neki dobitnici nagrade će primiti naknadno, uz mjere razdvojeni, ali ipak prigodno svečano. Da se zna!

Zbog bolesti neki dobitnici nagrade će primiti naknadno, uz mjere razdvojeni, ali ipak prigodno svečano. Da se zna!

Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.