Hrvatski radio

Radio Rijeka

Trsat na Velu Gospu prepun hodočasnika; u Rijeku došao i hrvatski premijer

09.08.2022.

13:21

Autor: Jelena Tomac / Matea Krmpotić

vjernici na Trsatu

vjernici na Trsatu

Foto: Ivan Ribarić / Radio Rijeka

Najveći marijanski blagdan i ove se godine tradicionalno obilježava u Crkvi Majke Božje Trsatske, u jednom od najvećih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Program trodnevnice počeo je već u petak, a središnje misno slavlje održat će se 15. kolovoza u 18 sati i 30 minuta. 

Nakon dvije pandemijske godine s manjim brojem posjetitelja, ove se godine očekuje veći broj vjernika i hodočasnika te povratak tradicionalnog sajma pa će policija i prometni redari regulirati promet, a prema Trsatu iz centra grada vozit će i dodatne autobusne linije.


Središnju misu koja će započeti u 18 sati i 30 minuta predvodit će riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Uoči središnje mise održat će se i tradicionalna procesija, a na Trsatu se očekuje dolazak velikoga broja vjernika i hodočasnika. Gvardijan Trsatskog svetišta fra Krunoslav Kocijan:

izjava Krunoslava Kocijana

Treba istaknuti i povratak sajma koji će se održati ispred Dvorane mladosti. Na području ispred dvorana zabranjeno je parkiranje i kompletno prometovanje.

Želimo vjernike i posjetitelje pozvati da dođu, da se uključe u ovo slavlje, da budu pažljivi i odgovorni jedni prema drugima i da slijede upute odgovornih službi.

Krunoslav Kocijan, gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske

Najvažnije mise i pravila prometovanja ususret blagdana najavili su gvardijan Svetišta Majke Božje Trsatske Krunoslav Kocijan i Dragana Šmitran Babić iz Rijeka plusa. Poslušajte:

priprema za Velu Gospu

Mnogim vjernicima blagdan Velike Gospe predstavlja poseban dan, a na svečanoj misi u 20 sati prisustvovao je i premijer Andrej Plenković. Glavne informacije vezane uz proslavu današnjeg blagdana poslušajte u reportažnom prilogu:

reportažni prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.