Hrvatski radio

Radio Rijeka

Koji su pomorci s Kvarnera sudjelovali u prvim klimatskim mjerenjima na Arktiku?

26.01.2023.

15:11

Autor: Tatjana Sandalj

WMO potvrdila temperaturni rekord za Arktik

WMO potvrdila temperaturni rekord za Arktik

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Na dva broda što su na ekspedicijama Arktika bila od 1872. do 1874. i od 1882. do 1883., polovicu svake posade činili su mornari s Kvarnera, otoka i Istre.

Uz 150. obljetnicu otkrića Zemlje Franje Josipa, a u organizaciji Udruge kapetana Sjevernoga Jadrana, u Rijeci je Miljenko Smokvina održao predavnje na kojem je podsjetio na dvije Austro-ugarske polarne ekspedicije i njihove meteorološke, oceanografske i geofizičke znanstvene doprinose.


Zemlju Franje Josipa otkrila je Austro-ugarska ekspedicija brodom "Admirala Tegetthoff" tijekom istraživanja Arktika od 1872. do 1874. Od 24 člana posade, njih 12 bili su jadranski pomorci: Petar Falešić (Pietro Fallesich) iz Kraljevice, Ante Katarinić (Antonio Cattarinich) iz Malog Lošinja, Josip Latković (Giuseppe Latcovich) iz Šušnjevice, Fran Letiš (Francesco Lettis) iz Opatije, Ante Lukinović (Lukinovich Antonio) iz Pučišta na Braču, Petar Lusina (Pietro Lusina) iz Cresa, Lovro Marola (Lorenzo Marola) iz Rijeke, Vicko Palmić (Vincenzo Palmich) iz Lovrana, Juraj Stiglić (Giorgio Stiglich) iz Praputnjaka, Jakov Sučić (Giacomo Sucich/Sussich) iz Voloskog, Ante Večerina (Antonio Vecerina) iz Donje (?) Drage kraj Rijeke i Ante Zaninovic (Antonio Zaninovich) iz Sv. Nedilje na Hvaru.


Uz istraživanje novootkrivenog otočja, na brodu su se tijekom trogodišnjeg boravka u ledu Arktika redovito obavljala i meteorološka opažanja, proučavao se Arktički ocean, mjerio zemaljski magnetizama i motrila polarna svjetlost. 


Vođa te ekspedicije, kapetan broda Karlo Weyprecht je na osnovu prikupljenih znanstvenih podataka kasnije objavio niz publikacija i inicirao prvi međunarodni projekt sveobuhvatnog proučavanja meteorologije i geofizike Arktika i Antarktika, ali, na žalost, nije uspio u njemu i sudjelovati jer je preminuo godinu prije početka.


Prva međunarodna polarna godina trajala je zapravo od 1882. do 1883. godine, u projekt se uključilo 11 zemalja, a 12 mjernih stanica postavljeno je na Arktiku i dvije na Antarktiku, za jedinstveno i sinkronizirano mjerenje prvenstveno meteoroloških pojava polarnih područja. 


U tom tada najvećem međunarodnom znanstvenom projektu, sudjelovala je i Austro-ugarska mornarica s brodom "Pola, koji je istraživačku ekipu, a u kojoj je polovica bila s jadranske obale, iskrcao na polarni otok Jan Mayen gdje su godinu dana prikupljali znanstvene podatke. Među njima bili su Štefan Rocco iz Rovinja, Ivan Šamanić s Krka, Josip Baretić i Natal Giordana iz Rijeke, Anton Mikačić iz Postira na Braču i Toma Diminić iz Kraljevice.


Zadnja takva međunarodna polarna godina organizirana je 2007-2009. i tada je u njoj sudjelovalo pedesetak tisuća znanstvenika i pratećeg osoblja iz 63 zemlje. 


Ti prvi meteorološki i klimatski podaci prikupljeni na polovima danas imaju neprocjenjivu vrijednost za proučavanje Zemljine klime i prognoze onoga što nas čeka u budućnosti, govori Miljenko Smokvina koji posljednjih godina intenzivno istražuje Austro-Ugarske polarne ekspedicije i sudjelovanje naših pomoraca u njima. Zahvaljujemo mu na podacima, a više poslušajte u razgovoru:

Miljenko Smokvina o Austro-Ugarskim polarnim istraživanjima klime

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.