Hrvatski radio

Radio Rijeka

U Rijeci gostuje jedini bračni par koji je zajedno bio na 14 najviših planina svijeta

08.04.2022.

08:04

Autor: Tatjana Sandalj

Upoznajte alpinistu čija krv, nakon aklimatizacije, ima istu količinu kisika kao i šerpina

Upoznajte alpinistu čija krv, nakon aklimatizacije, ima istu količinu kisika kao i šerpina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Planinska skupina KPD Bazovica iz Rijeke slavi 20 godina djelovanja. Prvo u nizu obljetničkih događanja je riječko gostovanje jedinog bračnog para na svijetu koji se zajedno uspeo na svih 14 osamtisućnjaka. 

Nives Meroi i Roman Benet, vrhunski, svjetski poznat alpinistički par gostovat će u petak 8. travnja u 19 sati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Uz komentare Meroi, prikazat će film "Zajedno do vrha", a za razgovor su domaćini osigurali prevođenje s talijanskog i slovenskog jezika. 


Roman Benet je zasad jedini Slovenac koji se popeo na sve osamtisućnjake. Njegova supruga, Talijanka Nives Meroi je treća žena na svijetu kojoj je to uspjelo, a druga je poslije Gerlinde Kaltenbrunner koja pri tom ne koristi dodatni kisik. Inače, par je specifičan i po tome što od baznog logora sam nosi opremu, znači ne angažira visinske nosače, ne koriste fiksnu užad niti kisik u bocama. 


Štoviše, Roman je fenomen, jer kada se aklimatizira u krvi ima isti postotak kisika kao i šerpe. Zašto svoj stil penjanja zovu "laganim stilom", možete ih pitati na predavanju. 


Planinska skupina KPD Bazovica osnovana je prije dvadeset godina da bi u društvo privukli novu generaciju članova. Danas ih je šezdesetak i planinarska sezona za njih nikada ne prestaje. Darko Mohar tumači da najviše izleta organiziraju u siječnju, kada drugih događanja nema. Dio programa organiziraju samo za članove skupine, ali zapravo vole surađivati s drugim planinarskim društvima. 


Rad skupine i goste prvog programa kojim počinju obilježavati obljetnicu predstavlja gospodin Mohar u razgovoru kojeg možete poslušati u nastavku:

Planinska skupina KPD Bazovica slavi 20 godina

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.