Hrvatski radio

Radio Rijeka

Učo s lapisom - Goran Kalogjera

28.11.2022.

17:04

Autor: Tatjana Sandalj

Učo s lapisom, Goran Kalogjera

Učo s lapisom, Goran Kalogjera

Foto: - / Sveučilište u Rijeci

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci predstavljena je monografija "Goran Kalogjera: Život s lapisom". Bio je to povod za razgovor s Korčulaninom koji je život proveo u Rijeci, pišući o Makedoniji.

Ja sam nastojao cijeli život bit učo. Učo s lapisom. Svi kažu da su nastavnici propali glumci, a ja sam volio taj teatar.

Goran Kalogjera

Prof. emerit. dr. sc. Goran Kalogjera umirovljeni je profesor, raniji dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Bio je i prorektor Sveučilišta u Rijeci u tri mandata, a široj javnosti poznat je i kao nekadašnji počasni konzul Republike Makedonije u Rijeci. 


Kalogjera je jedan od najistaknutijih makedonista u Hrvatskoj, vanjski član Makedonske akademije znanosti i umjetnosti, počasni doktor Sveučilišta "Sv. Ćiril i Metod" u Skoplju. 


Sve je počelo s hrvatskom književnošću 19. stoljeća, a tijekom godina postao je i vrstan poznavatelj riječke književnosti, posebno mlađih autora, istaknula je, predstavljajući njegovu biografiju dugogodišnja suradnica profesora Kalogjere, prof. emerit. dr. sc. Diana Stolac


Kaže prof. Kalogjera da je zadovoljan kako je Elvira Marinković Škomrlj uredila monografiju. Pitali smo ga i je li zadovoljan zbrojenim životnim rezultatima, a priznao je i što mu najviše nedostaje otkad je u mirovini, poslušajte:

Učo s lapisom, Goran Kalogjera

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.