Hrvatski radio

Radio Rijeka

Unije: najava referenduma o odcjepljenju je vapaj za pomoć

04.03.2023.

12:00

Autor: Iva Pavletić Crnić

Unije

Unije

Foto: HTV / HRT

Nemamo adekvatni prijevoz, nemamo liječnika, nakon 150 godina ostali smo bez škole i bez djece, a ako se ovako nastavi, u idućih pet godina na našem otoku više nikoga neće biti, tvrde to stanovnici otoka Unije.


Referendum je vapaj za pomoć! Tražimo hitno rješenje za spas života na otoku!

Robert Nikolić

Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić dodaje: "Poznavajući situaciju u našoj lokalnoj samoupravi i županiji do sada, ne vidimo niti promjena niti želje njihove da nam pomognu. Ako nas ovi naši neće, tražimo one koji bi nas uzeli!"


Župan Zlatko Komadina rekao je da je županija svoje napravila. Osim što je uređena nova riva, županija je pomogla pri nabavci boškarina. Nikolić tvrdi da je boškarine platilo šest članova Poljoprivredne zadruge Unija - sami, bez pomoći županije. 


Projekt samoodrživog otoka koji je županija platila, kaže Nikolić, fantastično izgleda na papiru. Ali - ostao je samo na papiru! "Da se Grad Mali Lošinj ili PGŽ drže tog projekta, na Unijama bi živjelo 200 ljudi", govori Nikolić.


Kroz petnaestak dana članovi Mjesnog odbora Unije sastat će se s čelnim ljudima Istarske županije. O tome hoće li im i bi li im moglo u Istri biti bolje, tek će razgovarati. Izvjesno je da im gore od ovoga ne može biti, zaključuju.


Hoće li najsjeverniji otok lošinjskog arhipelaga, otok Unije postati Istarski i hoće li 40-ak mještana pokrenuti referendum o odcjepljenju od Primorsko-goranske županije i pripajanju Istarskoj županiji, poslušajte u razgovoru s Robertom Nikolićem:

Robert Nikolić o vapaju mještana Unija za pomoć

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.