Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uspješna akcija spašavanja muškarca koji je pao berući šparoge

24.05.2023.

13:46

Autor: Neva Funčić

Ilustracija; šparoge

Ilustracija; šparoge

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Riječki HGSS-ovci su na Facebooku objavili da su u nedjelju sudjelovali u uspješnoj akciji spašavanja muškarca koji je pao berući šparoge. Muškarac je pri padu ozlijedio glavu i djelomično izgubio pamćenje, stoga nije mogao objasniti spasiocima otkud je krenuo i gdje se trenutno nalazi. Žalio se na gubitak vida i bol u prsnom košu.


HGSS-ovci su poziv u pomoć dobili oko 18 sati. U suradnji sa Županijskim centrom 112 su saznali kako je poziv u pomoć već prethodno upućen Policijskoj postaji Opatija, čiji su službenici pronašli vozilo unesrećenog. Vozilo je bilo parkirano na cesti od tunela Učka prema Dobreću.


Centar 112 je podijelio s HGSS-ovcima informaciju o približnoj lokaciji mobitela unesrećenog muškarca. Na teren je iz interventne baze Vežica krenulo sedam članova HGSS stanice Rijeka s tri interventna vozila. Njima su se na terenu pridružila još četiri člana stanice koja su se vraćala sa službenog putovanja i pet članova koji su na lokaciju došli vlastitim vozilima.


Na temelju dobivenih informacija potraga je bila fokusirana na područje između Poljana i Dobreća, neposredno uz kanjon Banjina. Jedan od timova je oko 19:45 pronašao unesrećenog muškarca u samom kanjonu. Uslijedili su pregrupiranje i dolazak ostalih spasilaca na navedenu lokaciju.


Izvršili su mobilizaciju vakuum-madracem i transport-nosiljkom UT 2000. Unesrećenog su izvukli iz kanjona do planinarskog puta pomoću 3 linije za izvlačenje u ukupnoj dužini od otprilike 100 metara. Nakon toga je uslijedio transport planinarskim putem do Strmica (Poljane), gdje je unesrećenog preuzela Hitna medicinska pomoć. Akcija je završila oko 22 sata.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.