Hrvatski radio

Radio Rijeka

Višegodišnji trud urodio plodom: sve manje smeća uz Kupu

09.04.2022.

13:54

Autor: Nenad Lučić

U ovogodišnjoj akciji sudionici su obišli 20 km obala

U ovogodišnjoj akciji sudionici su obišli 20 km obala

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon dvogodišnjeg prekida, a sada i ublažavanja epidemioloških mjera, na hrvatsko-slovenskoj granici uz gornji tok rijeke Kupe u Gorskom kotaru, 15. put je održana proljetna ekološka akcija čišćenja rječnih obala i korita. 

Na akcijama su proteklih godina doprinos dali vatrogasci i ronioci, a među ovogodišnjim sudionicima najzastupljeniji su bili učenici i nastavnici srednjih škola.


Protekle dvije, epidemiološki zahtjevne godine, mnogo su toga promijenile, ali ne i naviku učenika Pomorske škole iz Bakra da iznova dođu u Gorski kotar i sudjeluju na ekološkoj akciji uz Kupu. Nastavnica Marica Kučan podsjeća da su prije petnaest godina bili prvi uz Udrugu Kupa, krećući u akciju "Povežimo more i gorje". 


"Radujemo se svakoj novoj akciji, tim više što se, osim Kupe, čiste i njezine pritoke te što se pritom koriste i čamci za rafting, pa učenici doista uživaju. Vodimo brigu o zaštiti voda, jer znamo da bez vode život na zemlji ne bi bio moguć", dodaje Kučan.

Galerija
Sudionici akcije prije polaska, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Dan uz vodu može biti i ovakav, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaDakle, ovome zaista nije mjesto uz Kupu!, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaMožda nema krupnog otpada, ali ni sitnome tu nije mjesto, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Akcijom je obuhvaćen prostor uz Kupu u dužini od dvadesetak kilometara, a predsjednik Udruge Kupa iz naselja Brod na Kupi te idejni začetnik ekološke priče na rječnoj granici Hrvatske i Slovenije Davorin Klobučar uvjeren je kako su njezini petnaestogodišnji efekti itekako vidljivi. 


"Smeća ima sve manje, pa pri obilasku terena gotovo da i nisam uočio odbačeni krupni otpad, kao što je to bilo prije deset ili petnaest godina. Tada smo iz Kupe znali izvlačiti štednjake, hladnjake, strojeve za rublje te automobilske gume i felge. Danas toga više nema, što govori da naša akcija daje rezultate. Svaka akcija koja se događa na ovoj rječnoj granici od obostranog je interesa Slovenije i Hrvatske", istaknuo je Klobučar.


I zato na akciju ne dolaze samo mladi iz Primorsko-goranske županije, već i drugih dijelova zemlje, pri čemu se ustrajnošću ističu učenici zadarske gimnazije. Poslušajte prilog:

Nakon dvogodišnje akcije opet eko akcija uz Kupu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.