Hrvatski radio

Radio Rijeka

Viška vala: olupine za početnike

09.02.2022.

16:09

Autor: Albert Petrović

The town of Vis on the Island of Vis

The town of Vis on the Island of Vis

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

Danijel Frka ove srijede otkriva idealnu lokaciju za sve koji se žele početi baviti ronjenjem, a to je Viška vala ili točnije, otočić Host u neposrednoj blizini. Nalazište je to dvaju brodoloma iz antičkog doba, a ostaci se vide već na 7 do 8 metara dubine. Riječ je o predmetima starim gotovo tri milenija, dakle iz doba antike.

Grci su kolonizirali Vis i u 4. stoljeću prije Krista sagradili Issu, grad polis koji je imao tri tisuće stanovnika, svoj novac, zakone i flotu.


Dolaskom Rimljana na to područje Issa je izgubila samostalnost, ali je zbog idealnog položaja luke, koja je od valova zaštićena hridima, bila prometno središte iz kog su isplovaljavali mnogi trgovački brodovi. Naravno, riječ je o jedrenjacima s križnim jedrom. Nisu još poznavali prednje trokutasto jedro s kojim bi plovili uz vjetar, pa su bili u nemilosti oluja i nevremena. 


Najčešći teret koji su brodovi prenosili bio je građevinski materijal i stoka, a rasuti, odnosno tekući teret prenosio se u amforama. One su imale izduženo dno sa šiljkom na kraju da bi se mogle zabosti u pijeskom pokriveno dno štive. Mnoštvo takvih amfora može se razgledati na nalazištima ispod otočića Host, a zanimljivo da su se vremenom zalijepile za podlogu pa ih je nemoguće odvojiti, a da ih se ne razbije.


Još jedan podatak u prilog ronjenju na toj lokaciji: vidljivost je izvrsna gotovo tijekom cijele godine, more je bistro i providno poput zrcala. Više poslušajte u razgovoru:

Olupine za početnike

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.