Hrvatski radio

Radio Rijeka

Na Kupi održana vježba spašavanja utopljenika iz rijeke

20.03.2023.

16:12

Autor: Nenad Lučić

Voda Kupe je i hladna i brza

Voda Kupe je i hladna i brza

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Utapanje je jedan od vodećih uzroka iznenadne smrti širom svijeta. U Hrvatskoj tako godišnje prosječno stradava 90 osoba, a utapanje je vodeći uzrok smrti kod djece. Zato je veoma važan tečaj Crvenoga križa za spašavanje života iz vode u otežanim uvjetima, što se proteklih dana odvijao u Primorsko-goranskoj županiji. Najzahtjevniji dio programa odvijao se uz gornji tok Kupe u Gorskom kotaru. 

Galerija
Svaki korak postupka s unesrećenim treba usvojiti, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka
Zbog sigunrnosti spasitelja i spašavanog, opremu treba provjeriti, Foto: Nenad Lučić/Radio RijekaNije lako, protiv struje i uza svu opremu, Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Spašavanje unesrećenog na rijeci nije samo najzahtjevnija, već i potencijalno najopasnija situacija za spasioca, ističe Krunoaslav Špajdl. Stoga takvu vrtu tečaja prolaze samo oni najobučeniji. 


Naime, tijekom takvih intervencija se spasilac suočava s nizom izazova kakvi su rječna struja i hladna voda, zatim treba posjedovati znanje korištenja raznih vrsta spasilačke opreme, a mora i biti svjestan da najprije treba voditi računa o osobnoj sigurnosti. 


Proljetne temperature vode u goranskim rijekama, koje se ovih dana kreću između šest i sedam stupnjeva celzijevih, nudile su prilično realne uvjete u kojima se polaznici tečaja mogu naći tijekom stvarnih intervencija. 


Tijekom edukacije su korištena specijalizirana odijela, koja ne griju, ali su nepromočiva, a uz to svaki polaznik nosi i prsluk, koji omogućava ostanak na površini vode. 


Polaznici prolaze tri faze izobrazbe. Najprije treba svladati način kretanja kroz vodu, a potom se uči i izvlačenje unesrećenog iz rijeke uz pomoć konopa. Idući korak je tzv. kontaktno spašavanje, gdje spasilac, kojeg ostali članovi tima vežu konopom, pliva do unesrećenog i izvlači ga na obalu. Nakon svega treba savladati i specifičan način prelaženja preko rijeke. 


Turistička smo zemlja, sezona kupanja nije daleko, a spasilaca nam nedostaje, pa Krunoslav Špajdl poziva sve koji misle da mogu isplivati potrebnu normu i ispuniti taj temeljni preduvjet za ulazak u krug odabranih za edukaciju. 


Istina, početni sedmodnevni tečaj nije jednostavan jer, osim simulacije spašavanja, na završnom ispitu polaznike očekuje i provjera znanja iz ekologije te pružanja prve pomoći. 


Prema informacijama, kojima raspolaže Špajdl, u Hrvatskoj zasad tek dva rječna kupališta: Karlovac i Ozalj, imaju spasilačku službu, pa bi edukacije, kao što je ova netom održana, trebale popraviti aktualno stanje. 


Naime, zbog specifičnih uvjeta spašavanja na rijekama, osobe koje nisu educirane, ponekad mogu unesrećenom pomoći jedino tako da mu pokušaju dobaciti uže ili neki predmet za koji se može uhvatiti, jer, posebno kada su temperature niže, ulazak u prehladnu vodu bez posebne opreme i odijela nikako se ne preporuča.


Poslušajte priču:

O tečaju za spasitelje na rijekama:

Spašavanja na moru možda izgledaju malo jednostavnija, naročito kad je sunčan dan

Spašavanja na moru možda izgledaju malo jednostavnija, naročito kad je sunčan dan

Foto: - / Crveni križ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici