Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vladimir Provči: Ukrajinci su hrabar narod i mi se nedamo!

01.03.2022.

14:09

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Vladimir Provči vodio je i likovne radionice s djecom

Vladimir Provči vodio je i likovne radionice s djecom

Foto: - / Rijeka 2020 EPK

Prve izbjeglice iz Ukrajine smještaj su pronašle u kući Vladimira Provčija, predsjednika Kulturnog društva Rusina i Ukrajinaca Rušnjak u Primorsko-goranskoj županiji. 

Zasad su kod njega četiri osobe, no pozivi mu stižu i danju i noću te uskoro očekuje još ljudi. Mnogi koji ga zovu kao najveći problem trenutno ističu mogućnost prijevoza od ukrajinske granice s Mađarskom prema Hrvatskoj i Rijeci.


Provči, koji je i sam Rusin, smještaj može ponuditi za dvadeset osoba, a kako sam kaže, on i supruga im kuhaju i osiguravaju odjeću i sve ostale potrepštine. Vladimir i supruga Verica su prije umirovljenja bili zdravstveni radnici, pa im je i sad sasvim prirodno pomagati.


Zanimljivo je i kako su Provčijevi pretci iz Zakarpatske Ukrajine na područje Hrvatske stigli još prije 280 godina i naselili se u Vukovar, gdje je Vladimir rođen i gdje je živio dok i sam nije osnovao obitelj. S obitelji je, prije 40 godina, zbog medicinskih razloga doselio na Kvarner. 


I dok mu je još stradanje Vukovara u svježem sjećanju, zaključuje: "Ljudski život ima jako veliku vrijednost! Ukrajinci su hrabar i ustrajan narod i mi se nedamo!". 


Poslušajte razgovor:

Vladimir Provči: Ukrajinci su hrabar narod i mi se nedamo!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.