Hrvatski radio

Radio Rijeka

Vrbovsko: otvoreno reciklažno dvorište

22.07.2022.

18:40

Autor: Nenad Lučić

Ulaz u reciklažno dvorište u Vrbovskom

Ulaz u reciklažno dvorište u Vrbovskom

Foto: Nenad LUčić / Radio Rijeka

Grad Vrbovsko najbrže u Gorskom kotaru razvija i modernizira sustav zbrinjavanja otpada. Posljednji u nizu velikih projekata je u petak otvoreno te više od 4,5 milijuna kuna vrijedno reciklažno dvorište. Projekt je, uz manje potpore državnog te proračuna Primorsko-goranske županije, s 85 posto udjela sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Otvaranje reciklažnog dvorišta je kruna višegodišnjih ulaganja Grada Vrbovskog u gospodarenje otpadom. 


Na svečanosti je na to podsjetio pročelnik gradskog komunalnog odsjeka Nevenko Žagar: "Dosad smo uspješno sanirali i zatvorili bivši deponij Cetin te potom izgradili pretovarnu stanicu s koje otpad otpremamo na Centralno županijsko odlagalište Marišćina."  


Na cijelom području Vrbovskog postavljeni su zeleni otoci, a građanima su podijeljene kante za odvojeno prikupljanje otpada. A žitelji su počeli pristizati u reciklažno dvorište neposredno nakon njegova otvaranja. 


Članica uprave vrbovštanskog komunalnog poduzeća Stefani Jadro Štefančić objašnjava da je u reciklažnom dvorištu moguće zbrinuti više od 30 različitih vrsta otpada koje korisnici do sada nisu bili sigurni kako i gdje zbrinuti. 


Novi objekt ponajprije je namijenjen kućanstvima i odlaganje je za njih besplatno, a zaprimaju se baterije, akumulatori, glomazni i građevinski otpad... 


Članica uprave Komunalca Nikolina Osojnički otkrila je da je korištenje reciklažnog dvorišta štedljivija opcija zbrinjavanja otpada jer izdvojeno prikupljanje otpada dodatno dobija na važnosti u vremenu poskupljenja. Na taj se način štede i energija i energenti, smanjuju računi korisnika, štiti okoliš. 


Osim toga pomalo se nazire i uvođenje sustava isplate povratne naknade za zaprimljenu ambalažu. Poslušajte:

Vrbovsko: novo reciklažno dvorište dio je sustava gospodarenja otpadom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.