Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zaboravite na kilograme i počastite se ljetnim grijehom

06.07.2022.

12:03

Autor: Radio Rijeka

palačinke na kat!

palačinke na kat!

Foto: - / pixabay

Ljeto je stiglo u grad i svi paze na kilažu. Dobro ne baš svi, a vi koji pazite nekada trebate predah. Zar ne? Stoga se počastite ljetnim grijehom!

LJETNI GRIJEH RECEPT


Sastojci:


Za tijesto:


  • 6 jaja
  • 150g šećera
  • malo soli
  • 270g brašna
  • 1 žl. kakaa
  • 1 žl. ulja,
  • 2 žl. vode


Za kremu: 


  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 300g punomasnog grčkog jogurta
  • 200g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 0,5 kg sezonskog voća po želji


Postupak:


Odvojite bjelanjke od žutanjaka pa od bjelanjaka i malo soli istucite čvrsti snijeg a žutanjke dobro zapjenite sa šećerom. Sad lagano špatulom spojite obje smjese pa umješajte ulje i vodu. Na kraju prosijte brašno s kakaom pa i to što nježnije dodajte u smjesu.


Zagrijte tavicu za palačinke s par kapi ulja pa od ovog biskvitnog tijesta ispecite šest debelih, prozračnih palačinki. Malo ih ohladite.


Visoku zdjelu za kremu najprije praznu dobro ohladite u frižideru. Sad u nju ulijte vrhnje i grčki jogurt i tucite mikserom par minuta. Čim se krema počela zgušnjavati dodajte šećer u prahu i vaniliju i nastvite tući dok krema dovoljno ne očvrsne da njome možete puniti tortu.


Operite, očistite i narežite na komadiće odabrano sezonsko voće i možemo početi slagati tortu.


Na pladanj za posluživanje stavite prvi biskvit. Kremom napunite dresir vrećicu jer je nećemo mazati po torti nego špricati.


Sad na biskvit nanesite prvi sloj kreme i po njemu rasporedite petinu voća. Preklopite drugom biskvitom pa ponovite pistupak dok ne potrošite sav pripremljeni slatki matetijal.


Tortu izvana nemojte dekorirati. Neka ostane ovako rustikalna. Dobro je ohladite u frižideru i prije posluživanja lagano pospite šećerom u prahu.


Dobar tek!


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.