Hrvatski radio

Radio Rijeka

Projektom "Zdrave veze" korak bliže uvođenju seksualne edukacije u osnovne i srednje škole

06.10.2022.

12:10

Autor: Neva Funčić

Maša, Maja i Lana pred novinarima u riječkoj gradskoj vijećnici

Maša, Maja i Lana pred novinarima u riječkoj gradskoj vijećnici

Foto: Neva Funčić / RR

U riječkoj gradskoj vijećnici predstavljen je projekt "Zdrave veze" i početak istraživanja o potrebi seksualne edukacije. Ispitivanje će se provoditi među nastavnicima, učenicima i roditeljima na području Primorsko-goranske, Varaždinske i Sisačko-Moslavačke županije.

Cilj projekta doprinijeti je uvođenju seksualne edukacije u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj. U riječkim školama se 2024. planira uvođenje zdravstvenog odgoja, rekla je savjetnica u Gradu Rijeci Lana Golob te istaknula da je dužnost odraslih da aktivno osposobe djecu i mlade za sretan i ispunjen život.


Važnosti ovog projekta pridonosi i činjenica da je dobio 90 tisuća eura financijske potpore Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Formalno školstvo pruža sjajnu platformu za pozitivne promjene.

Lana Golob

Izvršna direktorica Udruge Delta Maša Cvek najavila je da će sveobuhvatno istaživanje o znanju, potrebama i stavovima prema seksualnom obrazovanju početi analizom školskih kurikula te anketom među nastavnicima. 


Potom su u planu razgovori s učenicima i roditeljima, u tri županije. Nastojat ćemo istraživanjem obuhvatiti što više ljudi, uživo i online do idućeg proljeća, a analiza i rezultati istraživanja bit će predstavljeni iduće jeseni, najavila je Cvek.


Cilj nam je podići svijest javnosti o potrebi seksualnog obrazovanja za život i zdravlje mladih generacija, poručila je koordinatorica istraživanja Maja Obućina iz udruge PaRiter.


Projekt provode SOS Rijeka-Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija LORI, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Grad Rijeka i Varaždinska županija te KUN centar za ravnopravnost i raznolikost iz Norveške. 


Poslušajte izjavu Lane Golob:

Golob: Dužni smo djecu pripremiti za sretan život

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.