Hrvatski radio

Radio Rijeka

Znate li tko su počasni gosti ovogodišnjeg Liburnicona?

08.08.2022.

14:39

Autor: Radio Rijeka

Laini Taylor

Laini Taylor

Foto: - / Liburnicon

Počasne gošće ovogodišnjeg Liburnicona koji će se održati 12. i 13. kolovoza bit će Laini Taylor i Banshee Cosplay, a zanimljivo predavanje priprema i ugledni znanstvenik Miroslav Radman.

Ove godine festival mijenja lokaciju. Središnje mjesto druženja u sklopu festivala znanstvene fantastike bit će prostori Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. 


Liburnicon je najposjećeniji festival fantastike u Hrvatskoj, na kojem su se u godinama prije pandemije okupljale tisuće posjetitelja iz svih dijelova Hrvatske, ali i iz inozemstva.


Glavna tema ovogodišnjeg festivala je "Potraga za besmrtnošću", a kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice obradit će se ova vrlo intrigantna tema. 


Ono što već godinama krasi i daje dodatnu vrijednost Liburniconu su sjajni počasni gosti, a na opatijsku konvenciju rado će se odazvati Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.


Počasna gošća ovogodišnjeg Liburnicona je Laini Taylor američka književnica i autorica fantastičnih romana za mlade. Sanjar Strange (eng. Strange the Dreamer) i nastavak Muza Košmara (eng. Muse of Nightmares) poznati su bestseleri, što ju čini jednom od najprodavanijih američkih autora.


Uz Laini titula počasne gošće pripala je i Bojani Vukotić aka. Banshee Cosplay koja nam dolazi iz Srbije! Obožava cosplay te se bavi izradom kostima za natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. Bojana ili u ovom slučaju – Banshee Cosplay, sudjeluje, organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike. Na ovogodišnjem Liburniconu imat će ulogu cosplay judgea.


Online predavanje na temu "Besmrtnost: fiktivna i realna" održat će Miroslav Radman, ugledni molekularni biolog i suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu. Rad Miroslava Radmana posvećen je istraživanju dinamike genetičkog materijala u najširem smislu. 

 znanstvenik Miroslav Radman

znanstvenik Miroslav Radman

Foto: - / Liburnicon

Osim gostiju koji dolaze iz inozemstva, Liburnicon se i ove godine može pohvaliti vrhunskim domaćim znanstvenicima, stručnjacima i popularizatorima nauke koji će s brojnom publikom podijeliti svoja znanja i iskustva, a vrijedi istaknuti gostovanje Kristijana Petrovića koji po prvi put dolazi na Liburnicon, a pričat će o folkloru vampira istočne i srednje Europe.


Davor Horvatić održat će predavanje "Fizika besmrtnosti", a Vanesa Ujčić Ožbolt predavanje "U potrazi za kozmičkom dugovječnošću", kao i kviz "Osvoji Mjesec".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.