Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zoran Skala: za spas planeta moramo lokalizirati život

22.04.2022.

14:21

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ostalo je vrlo malo vremena u kojem se može zauzdati nepovratne klimatske promjene koje bi Zemlju napravile nenaseljivom.

Izuzev nuklearnog rata to je najveća prijetnja s kojom se suočavamo, zato klimatolozi upozoravaju da za čovječanstvo već svijetli Crveni alarm. 


Najveća teškoća u potrebnim klimatskim promjenama je gospodarski rast i vezanost za sustav koji je protuprirodan, poručuje Zoran Skala iz Tranzicijske inicijative otok Krk i kaže da bismo trebali prionuti radikalnim promjenama, a to bi značilo da moramo lokalizirati svoj život.


Iako mnogi blagonaklono gledaju na Vladine subvencije i niže cijene goriva, Skala ističe da su to samo kratkotrajna rješenja i kako već živimo na planetu koji je pri kraju s resursima. 


OVDJE možete pogledati video zapis predavanja što ga je Skala održao u Krku na Dan planeta, a u nastavku poslušajte radijski razgovor s tumačenjem o tome zašto treba napuštati korištenje nafte i fosilnih goriva i prelaziti na alternativne opcije:

Zoran Skala - Crveni alarm:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.