Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:15 / 06.01.2022.

Autor: Iva Pavletić Crnić, Josip Krmpotić

Zvone prva zvončarska zvona - počinje peto godišnje doba

Zvone prva zvončarska zvona

Zvone prva zvončarska zvona

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

U noći na blagdan Sveta tri kralja i tijekom dana počinju prva maškarana događanja u dijelu Primorsko-goranske županije. Slijedeći tradiciju zvone prva ovogodišnja zvončarska zvona.

Nakon što su noćas točno u ponoć žejanski zvončari tradicionalno napravili tri kruga oko sela, svaki krug za jednog kralja, točno u 15 sati u Žejanama održat će se službeno podizanje pusta. Iako će sva pusna događanja održavati članovi pusnoga društva, svi su dobrodošli uz poštivanje epidemioloških mjera na snazi.


Pusne aktivnosti počet će i u Munama. Uz poštovanje epidemioloških pravila, u okvirima pusnog društva, na pol noći s četvrtka na petak, sa 6. na 7. siječnja, u Munama će podignuti Pusta.


Krasan uvod u mesopusno vrime i na Grobniku: ujedninjene grobničke maškare pozivaju da u 15 sati budete u centru, kod Doma Kluture u Čavlima, gdje će biti otkrivena silueta, odnosno spomenik "Grobnički dondolaš". Dva sata kasnije, oko 17 sati u Cerniku, na Cipici ispred kuće pokojnoga Ivana Raka Diže slijedi proglašenje naj dondolaša i dizanje zvona čime će zapravo i početi mesopusno vrime na Gromišćini. 


U program Radio Rijeke javio se direktor TZ Općine Čavle Ivan Salomon, poslušajte javljanje:


Što se liburnijskog kraja tiče, pust inače počinje na Antonju 17. siječnja, no izuzetak, barem prema najavama, su Mošćenice gdje će podizanje Pusta biti na blagdan Sveta tri kralja u 18 sati. U program Radio Rijeke javio se i mesopusna događanja najavio načelnik Općine Mošćenička Draga Riccardo Staraj, poslušajte: