Arktik

Arktik

Je li sve znano ili je još uvijek ostalo nešto nepoznato o zemlji okovanoj vječnim ledom, koja je obasjana tajanstvenim polarnim svjetlom? Vikinzi su prvi istražili rubove tog ledenog carstva, ali se dalje od toga nisu usudili. Tek u 19. stoljeću brodovi hrabrih pustolova probijali su se kroz led sve više prema polu, magičnom krovu svijeta. Čast za osvajanje sjevernog pola, pripala je1909. američkom istraživaču Robertu Pearyu.

Arktik, područje oko Sjevernoga pola unutar sjeverne polarnice (66°33′N), odnosno srpanjske izoterme od 10 °C; obuhvaća 26,4 milijuna km² (od čega više od 70% mora). Naziv dobilo po zviježđu Velikoga ili Maloga Medvjeda (grčki ἄρϰτος: medvjed), koja se nalaze u blizini Sjevernoga nebeskog pola. Arktičko i subarktičko područje obuhvaća rubne dijelove Euroazije i Sjeverne Amerike, Arktički ocean i njegove otoke (izuzevši priobalne otoke Norveške) te sjeverne dijelove Atlanskoga i Tihoga oceana. 

 

Područje Arktika vrlo je rijetko naseljeno. Ondje žive mnogobrojni starosjedilački narodi (oko 4 milija, ribolovom i lovom na morske sisavce i krznaše. U novije doba zapošljavaju se u rudarstvu i industriji nafte i plina. Najrašireniji su i najtipičniji arktički stanovnici Eskimi. 

Za arktičku klimu karakteristične su vrlo niske temperature tijekom cijele godine. Prosječna siječanjska temperatura u južnim dijelovima Arktika iznosi –3 °C, u središnjem dijelu –40 °C, a srpanjska na južnoj granici 10 °C, u središnjem dijelu 0 °C. Oko Sjevernoga pola najniža je temperatura –52 °C, najviša 6 °C. Najoštriju arktičku klimu imaju unutrašnjost Grenlanda, Američko-arktički arhipelag i arktički dio Sibira. 

Na mjestima dodira toplih i hladnih morskih i zračnih struja česte su magle. Najveći dio Arktika pokriven je višegodišnjim ledom; u ostalim dijelovima oskudna vegetacija mahovine i lišaja, tek ponegdje trave i patuljasto drveće (breza i vrba). More obiluje planktonom, ribama (bakalar, losos, sleđ) i morskim sisavcima (različite vrste kitova, tuljan). Na Arktičkome kopnu obitava mošusno govedo, polarni medvjed, sob, polarna lisica, veliki broj endemičnih vrsta ptica i drugo. 

Sve oko Arktika je izrazito osjetljivo. On je prvi alarm koji nas upozorava na posljedice globalnog zatopljenja. I to je jedan od razloga što sa svojim suputnikom dr. Milanom Andrakovićem, šaljem razglednicu uprao iz tog jedinstvenog svijeta, koji je jako ugrožen. Led se topi, a time nestaju lovišta i staništa životinja tog kraja. Toplina sa sobom donosi i nove vrste koje remete ravnotežu postojećeg ekosistema na izdisaju. Dok se ekolozi i prirodoslovci zgražaju nad time, ekonomisti i političari trljaju ruke jer im se otkrivaju novi izvori zarade.

Sa svakog putovanja, ipak najviše čovjek nosi priče o ljudima koji žive na tim prostorima. Zaista, vrijedi izreka: Nema zime za Eskime! Tipična eskimska kuća izgrađena je od kamena ili naplavnog drveta. Ljeti obitavaju u šatorima načinjenim od kože karibua, vrsta jelena i tuljana. Čuveni eskimski iglu sagrađen je od snijega i leda. Šator je namijenjen jednoj obitelji, dok u kućama od kamena ili snijega ponekad bude i nekoliko obitelji. Eskimi žive tradicionalno, oslanjajući se na vlastitu stoljetnu tradiciju i običaje i ne tražeći mnogo. 

Arktik

Preuzmite datoteku

Arktik 19,9 MB

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sankt Peterburg

Nedjelja, 06.12.2020. 13:30 - 14:06

Sve najave
Poslušajte

Švicarska - Ženeva
Nedjelja, 29.11.2020 13:30

Rađastanom - od grada do grada
Nedjelja, 22.11.2020 13:30

Indija: Na putu za Rađastan 1. dio
Nedjelja, 15.11.2020 13:30

Vatikan - najmanja država na svijetu
Nedjelja, 08.11.2020 13:30