Čakovec - obnova Starog grada Zrinskih

Čakovec - obnova Starog grada Zrinskih Čakovec - obnova Starog grada Zrinskih
Prije obnove MHS/VJR Prstom po globusu Prije obnove MHS/VJR Prstom po globusu
Radovi MHS za Prstom po globusu Radovi MHS za Prstom po globusu
Poslije obnove MHS/MM za Prstom po globusu Poslije obnove MHS/MM za Prstom po globusu

Lijepo je bilo prošetati u prostoru utvrđenog feudalnog rezidencijalnog kompleksa kojeg čine reprezentativna palača s unutrašnjim dvorištem, razgovarati o utvrdi peterokutnog oblika sa sustavom zidova i bastiona. Nije bilo baš sigurno prolaziti kroz sve prostore i nije bilo lako gledati kako baština propada jer Stari grad Čakovec ipak je značajna utvrda s dvorcem, a okružen lijepim parkom u kategoriji je zaštićenih kulturnih dobara nacionalnog značaja. A onda, obnova i danas sve vrvi od radnika i stručnjaka.

Bastionske utvrde Starog grada Čakovca podigao je ban Nikola Zrinski, u vrijeme kada dolazi u posjed utvrđenog grada i čitavog međimurskog vlastelinstva, modernizirajući već postojeći sustav srednjevjekovnog  „wasserburga“. Izvorno je lociran u ravnom močvarnom području, a danas sa svojim smještajnim karakteristikama predstavlja središnji urbani prostor grada Čakovca i spona je povijesne gradske jezgre i novih gradskih zona. Čitav kompleks je u vlasništvu Muzeja Međimurja. Dok smo snimali emisiju Prstom po globusu, ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan najavila je obnovu i rekonstrukciju. Danas su radovi u punom jeku na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Čakovcu u Muzeju nematerijalne baštine. Sredstva su osigurana dijelom iz strukturnih fondova, u visini od 36 milijuna kuna, razliku do cjelokupne vrijednosti projekta koja je veća od 40,8 milijuna financira Međimurska županija.  Sada se sanira i preuređuje 2600 četvornih metara  vanjski obrambeni pojas uz bedeme palače. Riječ je o obrambenoj arhitekturi iz 17.stoljeća, iz doba Zrinskih.

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Tajna Sankt Peterburga
Nedjelja, 26.05.2019 13:30