CROASAN 04012019

CROASAN 04012019

U današnjoj emisiji CroAsan dr.sc. Anica Bilić govori kulturnoj praksi i Božićnim motivima u hrvatskoj književnoj baštini, a o izvođenju božićnih i novogodišnjih tradicijskih pjesama, nekadašnji dugogodišnji umjetnički voditelj ansambla Lado Ivan Ivančan. U sklopu izložbe „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ Zašto je kopija brončanog novčića cara Hadrijana postavljena je na pročelje zagrade Županijskog suda, kazuje arhitekt Željko Kovačić.

Iz sadržja emisije iz minute u minutu:

Koje su to pobožne kulturne prakse u vrijeme došašća, odakle Djed Božićnjak i gdje sve susrećemo adventske i Božićne motive u hrvatskoj književnoj baštini reći će nam iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti doktorica znanosti Anica Bilić.

Ivana Brlić Mažuranić rođena je u Ogulinu 1874, a iz ulomaka njene autobiografije saznajemo kako je iz njenog doživljaja ogulinskog kraja nastala inspiracija za pisanje njene najpoznatije zbirke „Priče iz davnina“. S tim pričama možete se upoznati i posjetom Ivaninoj kući bajke u Ogulinu. Što sve ona sadrži reći će nam  voditeljica projekta Ankica Puškarić  , a s predajama Ogulinskog kraja upoznat će na

U sklopu izložbe „Zagreb dok ga još ni bilo – prije 1094.“ otkriven je i brončani novčić cara Hadrijana pronađen 1877. godine. Kopija novčića postavljena je na pročelje zagrade Županijskog suda, a original se nalazi u Arheološkom muzeju. Kako izgleda novčić i kako je izgledao Zagreb dok ga još ni bilo reći će nam Arhitekt Željko Kovačić

U to vrime godišta, Narodi nam se, Svim na zemlji, Veselje ti navješćujem samo su mali dio od bogatog korpusa božićnih i novogodišnjih tradicijskih pjesama kojima obiluju svi hrvatski krajevi. Po čemu se one razlikuju, koje su najstarije i izvode li se i danas reći će nam nekadašnji dugogo

U emisji još, In memoriam - pisac Želimir Hercigonja.dišnji umjetnički voditelj ansambla Lado Ivan Ivančan. 

Osobito cijenjen kao dječji pisac Želimir Hercigonja afirmirao  se svojom bajkovitom prozom koju je hrvatska književna kritika još davnih dana ocijenila izvrsnom, odnosno značajnim doprinosom hrvatskoj dječjoj književnoj sceni. Njegove zbirke bajki "Bajkovnica", "Srebrnasta nit snova" i "Vladar ledene osame" smatraju se vrhuncima hrvatske književne bajke. 

U čestitku za 120 godina, požurite u Umjetnički paviljon.

Umjetnički paviljon u godini iza nas obilježio je 120 godina postojanja. Središnja izložba te godine je posvećena Vlahi Bukovcu, slikaru bez kojeg Paviljona vrlo vjerojatno ne bi ni bilo. On je, naime, 1895. godine, dao zamisao i pokrenuo inicijativu za njegovu izgradnju.

Umjetnički paviljon je najstariji izložbeni prostor na slavenskom jugu i jedini objekt koji je namjenski sagrađen za održavanje velikih, reprezentativnih izložbi. U njemu su se održavale izložbe grupa, pokreta i strujanja i stvarali temelji tradicije slikarske i kiparske modernosti u Hrvatskoj.

A Izložbu Bukovca i Cabanela još uvijek možete posjetiti jer ona ostaje otvorena do 6. siječnja a obuhvaća više od 140 slika, pri čemu je Bukovčev opus obuhvaćen u cijelosti - od pariške, zagrebačke do praške faze. Izložbom je učinjen iskorak u prezentaciji Bukovčeva opusa predstavljajući prvi put njegova djela uz bok slikama njegova pariškoga učitelja, znamenitog francuskog slikara 19. stoljeća Alexandrea Cabanela.

(VJR)

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.