CroAsan 05042019

CroAsan 05042019

Kako sačuvati zaštićeno kulturno dobro i sataviti ga u funkciju? Dubrovnik zagušen od turizma pokrenuo je projekt Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika kao prostor predviđen za niz kulturnih i turističkih sadržaja. Od 6.-17. 4. bogat program Pasionske baštine. U emisiji poslušajte još o djelovanju mješovitog pjevačkog zbora “Bašćina”, koji njeguje tradicionalnu glagoljašku glazbu, te kako se Hrvatska uključuje u Međunarodni dan dječje knjige.

Kompleks Lazareta zaštićeno je kulturno dobro koje predstavlja veliku vrijednost za Dubrovnik zbog svojeg urbanističkog položaja, povijesne vrijednosti, ali i velikog razvojnog potencijala, prvenstveno u kulturnim i turističkim sadržajima, ističe Iva Carević – Peković, stručna suradnica, Zavod za obnovu DubrovnikaLazareti, negdašnja karantena se sastoje od 10 uzdužnih natkrivenih prostora u koje se ulazi iz dvorišta. Prvih sedam lađa obnovljeno je 2015., a obnova preostalih tri je još u tijeku. Ukupni troškovi oko 30 milijuna 900 tisuća kuna od čega je kroz Europski fond za regionalni razvoj osigurano gotovo 26 milijuna. Kulturna baština i očuvanje srednjovjekovnoga  zdanja, projekt Lazareti - kreativna četvrt Dubrovnika predstavljen je na 5. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova koji prošli tjedan održan u Solinu s više od 150 sudionika iz zemlje i svijeta.

28 . svečanost pasionske baštine održava se od 6. do 17. travnja u organizaciji Udruge Pasionske baštine. Udruga je nastala 1991. godine te je kroz deset godina postojanja organizirala  stotinu umjetničkih programa u gotovo svim kulturnim prostorima grada Zagreba, a novo pasionsko stvaralaštvo potiču natječajima za književnost, glazbu i likovnost u suradnji s Društvom hrvatskih književnika, Društvom hrvatskih skladatelja te Udruženjem hrvatskih likovnih umjetnika.  Predsjednik Udruge Pasionska baština Jozo Čikeš predstavio je aktivnosti udruge i obajsnio zašto je važno njegovati pasionsku baštinu. 

Mješoviti pjevački zbor “Bašćina” već godinama njeguje tradicionalnu glagoljašku glazbu,  osnovan je 1995. u Društvu prijatelja glagoljice s ciljem njegovanja i promicanja glagoljaške glazbene baštine. Ima dvadesetak članova raznih zanimanja i životne dobi koje povezuje ljubav prema glagoljaškoj baštini. Jedan od osnivača zbora i njegov dugogodišnji umjetnički voditelj Izak Špralja, fratar i doktor znanosti i sam skuplja i bilježi glagoljaške napjeve koji su se pjevali na zadarskim otocima i na taj ih način čuva od zaborava. Obradio je mnoge stare napjeve i oni su postali stalni dio zborskoga repertoara. Iz Društva prijatelja glagoljice Ivanka Kollar-Štefančić reći će nam o kakvoj je glazbi riječ i kada možete čuti izvedbe zbora Bašćina kojega je i sama već 15 godina članica. 

Svake godine na rođendan Hansa Christiana Andersena, 2. travnja, sjetimo se koliko su knjige za djecu važne u njihovu odrastanju, a kako ljubav prema čitanju treba razvijati od najranije dobi. Upravo iz tog razloga datum rođenja ovoga velikog književnika, autora nekih od najljepših svjetskih bajka, proglašen je Međunarodnim danom dječje knjige, koji se obilježava na različite načine u mnogim zemljama svijeta. Hrvatska udruga školskih knjižničara tom je prigodom održalo petu knjižnu BOOku. Kakva je hrvatska dječja književnost i koja su to djela koji se rado prisjećaju veliki, a još ih radije slušaju i čitaju oni najmanji?

 Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Najave

CroAsan

Petak, 28.02.2020. 18:30 - 18:55

Sve najave