CroAsan 15032019

CroAsan 15032019

Uskoro će Svjetski dan kazališta - gdje je bilo prvo kazalište u Zagrebu? Kako se prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Erdődy Rubido usprkos svojem plemićkom podrijetlu, odlučila prva zapjevati hrvatsku budnicu "Još Hrvatska ni propala" i operu "Ljubav i zloba". Grad Ozalj mjesec ožujak odredio je mjesecom Slave Raškaj. Ove godine obilježava i 110 godišnjicu njezine smrti. Upoznat ćemo vas i s mitskim bićima Gorskoga kotara.

Prva namjenski izgrađena kazališna zgrada u Zagrebu, Stankovićevo kazalište (nazivano iStaro kazalište ili Kazalište na Markovu trgu), svečano je otvorena 4. listopada 1834. godine. Radilo se o 30.000 dukata koje je Stanković uložio u gradnju kazališta, a zemljište su mu poklonile gradske vlasti. Podignuta je na Gornjem gradu između Markova trga te ulica Ćirilometodske i Freudenreichove, a u očuvanom dijelu zgrade danas je sjedište Gradske skupštine.

Ostajemo u razdoblju hrvatskog narodnog preporoda, ali i u gornjogradskom kazalištu. U njemu je naime 1846. godine izvedena prva opera na hrvatskom jeziku Ljubav i zloba. A ulogu Ljubice u njoj izvela je prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Erdődy Rubido.

U 19. stoljeću, u kojem se Hrvatima nameću Francuzi, Nijemci i Mađari, glazba je imala snažan utjecaj na stvaranje hrvatske nacionalne svijesti. Iz svijeta glazbe u tome su uvelike su zaslužni i Albert Štriga iz Križevaca koji je sposobnošću organizacije, ali i svojim glasom doprinosio razvoju narodne glazbe; operni skladatelj Vatroslav Lisinski kojem se ove godine navršila 200ta obljetnica rođena, a koji je autor dviju prvih hrvatskih opera "Ljubav i zloba" i "Porin". A jednake zasluge pripadaju i prvoj hrvatskoj primadoni Sidoniji Rubido Erdody koja se, usprkos svojem plemićkom podrijetlu, usudila prva zapjevati hrvatsku budnicu "Još Hrvatska ni propala" i prvu hrvatsku operu "Ljubav i zloba".

Slava Raškaj rođena je u Ozlju 2. siječnja 1877. godine. Kroz Ozalj grad na sjeveru Hrvatske u blizini grada Karlovca i granice sa Slovenijom, protječe rijeka Kupa koja će biti čest motiv Slavinih akvarela, kao i ostatak prirode koja ju je okruživala i bila inspiracija za većinu njezina opusa. Iz razgovora s njenim prijateljicama poznato je kako je najviše voljela sama boraviti u prirodi. Vrijeme je provodila crtajući upravo prirodu koja ju je okruživala - priroda joj je bila prva inspiracija. A grad Ozalj mjesec ožujak odredio je mjesecom Slave Raškaj, a ove godine obilježava i 110 godišnjicu njezine smrti.

 

Gotovo fantastični goranski krajobraz kao da je izazivao narodne kazivače da na svakom njegovom djeliću smjeste poneko mitsko biće. Tako su nastali mali likovi – svjećice - Vjerovalo se da, kada bi netko preminuo, oni bi plovili rječicama Gorskog kotara. Tek kada bi se dala misa za tog čovjeka, oni bi nestale. U narodnim pričama postojao je i div visok četrnaest metara imena Polnoćnjak. Boravio je u Golubinjaku i vrebao djecu. Ako poslije večernjih zvona nisu išla kući, uzimao bi ih k sebi. Neki kazivali i da su vidjeli ženu u bijelom koja im je uvijek imala nešto za poručiti. Uz njih su se, u narodnim pričama, pojavljivali i likovi vještica. Gorani su ih nazivali coprnice i vjerovali da oko ponoći čaraju kod PajovestijeneUz ta brojna mitska bića u predajama goranskoga kraja javljali su se i patuljci koji udaraju krampovima u lokvarski kamen te se čuju iz dubine mračnih vrtača. Važno mjesto u narodnoj predaji ima i priča o Petru Klepcu, junaku divovske veličine i nadnaravne moći kojemu su vile podarile snagu. Petar Klepac junak je goranskih priča koji se uvijek borio na strani pravde, a njegova priča podsjeća na onu o Velom Joži.  

Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.