CroAsan 19042019

CroAsan 19042019

U današnjoj emisiji poslušajte: "Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti" izložba je u AMZ, koja prezentira neprocjenjivo arheološko nalazište hrvatske povijesti Bojna - Brekinjova Kosa. U istom Muzeju, prikazan je pretpremjerno HRT-ov dok. film "Tajna Vižule". Uz izvrsne reakcije, film je dobio i ocjenu iznimnog doprinosa kulturnoj ali i turističkoj vrijednosti Hrvatske.

U emisiji najavljujemo i virtualnu izložbu Gliptoteke  HAZU-a o UNESCO spomenicima s Popisa svjetske kulturne baštine.
A, uoči Uskrsa poslušajte zašto su šarene pisanice neizostavni su dio hrvatskih tradicijskih običaja vezanih za blagdan Uskrsa koji je pred nama. Znate li odakle potječu ti običaji?

 

Izložba "Knez iz Bojne - novo poglavlje hrvatske povijesti" koja prezentira neprocjenjivo arheološko nalazište hrvatske povijesti Bojna - Brekinjova Kosa otvorena je u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Ranosrednjovjekovni nalazi od neprocjenjive su važnosti za sagledavanje najranije hrvatske povijesti u razdoblju od 7. do 9. stoljeća. Grob kneza koji je opremljen na sličan način kao njegov suvremenik pokopan u Biskupiji kod Knina, upućuje na povezanost šireg područja Siska sa središnjim prostorom ranosrednjovjekovne hrvatske kneževine potkraj 8. i početkom 9. stoljeća.

 

U punoj Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu,pretpremijerno je prikazan dokumentarni film 'Tajna Vižule' u produkciji HRT-a, scenaristice i urednice projekta Vesne Jurić-Rukavine i redatelja Ivice Dleska. Film u trajanju od 50 minuta, snimao se tijekom 2018. godine, za vrijeme aktivnog istraživanja na lokalitetu, koji je našim arheolozima pravi izazov više od pola stoljeća.  Gledateljima smo željeli približiti poluotok Vižula u Medulinu, koji je od 16. stoljeća predmet interesa mnogih istraživača u proučavanju antičke povijesti i Rimskog carstva, od 1. do 4. st. poslije Kr., a posebice u vrijeme vladavine moćnoga Konstantina Velikoga. Od 1969. do danas ona je izazov kopnenim, podvodnim, a prvi puta i arheolozima s područja arheološke prospekcije koji koriste metode koje ne zahtjevaju iskopavanje' – istaknula je autorica filma te nadodala svoju misao vodilju pri postavljanju autorskog filmskog koncepta - 'Arheološka otkrića spajaju nas s dalekim vremenom. Ukazuju na stil života i na neobičan način povezuju živo s mrtvim. Daleko postaje blizu u prostoru kroz koji možemo s lakoćom putovati misaonim vremeplovom.' izjavila nam je Vesna Jurić-Rukavina.  

 

Gliptoteka je sastavni dio Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti - muzej skulpture koji daje uvid u kiparsko stvaralaštvo od antike do danas, i tom je svojom namjenom jedinstvena ustanova u Hrvatskoj. U sklopu 24. Edukativne muzejske akcije povodom Međunarodnog dana muzeja koji će se obilježiti 18 sljedećeg mjeseca Gliptoteka HAZU je pripremila virtualnu izložbu o UNESCO spomenicima s Popisa svjetske kulturne baštine čiji se odljevi nalaze u njezinim stalnim postavima. Više o tom projektu kustosica Magdalena Getaldić

Ukrašavanje pisanica tradicijski je običaj koji se može naći u cijeloj Hrvatskoj, a na koji se način sve mogu farbati, ocrtavati i oslikavati te tako dočekati najveći kršćanski blagdan Uskrs rekla nam je etnologinja Lucija Franić Novak. 

 

Urednik emisije je Vesna Jurić Rukavina.

O emisiji CroAsan

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.

Pročitaj više

CroAsan
CroAsan

HRT – Radio Sljeme — Mozaik

CroAsan ili hrvatski san emisija je koja se bavi hrvatskim identitetom. Kroz zanimljive rubrike obrađuje književnost, glazbu, velikane hrvatske prošlosti, prirodnu i kulturnu bastinu, gastronomiju i etnografiju.