Duga,duga a uska zemlja - Čile

Duga,duga a uska zemlja - Čile

Santiago je poznat i po veličanstvenom pogledu na snijegom prekrivene vrhove Anda koje okružuju grad. Lijep i čist grad dojmljiv je po svojim parkovima koji su svojevrsne galerije na otvorenom. Bit ćemo u dugoj, dugoj a uskoj zemlji - Čileu.

Odlazimo u Republiku Čile. Kad se spomenemo te zemlje onda su mi prve misli povezane i sa zemljovidnom kartom. Duga zemlja 4300 km, a samo 175 km široka u prosjeku! Poveznica s tom zemljom je svakako i Pablo Neruda, Čileanski pisac dobitnik Nobelove nagrade za književnost. A i više stotina tisuća stanovnika Čilea vuče korijene iz Hrvatske. Naravno tu su i Ande, i vino i nogomet... 

A naše odredište je Santiago, glavni grad Republike Čile i upravno središte istoimene pokrajine. Izvan Čilea je poznat kao Santiago de Chile kako bi se razlikovao od drugih gradova u Latinskoj Americi s tim imenom. Osnovan je 1541. godine, te nazvan prema španjolskom gradu Ekstremaduri, rodnom mjestu osnivača, Pedra de Valdivije. Leži na rijeci Mapocho u nizini Anda i Primorskog gorja na visini od 500 do 700 metara. Stara gradska jezgra stradala je u čestim potresima, osobito 1647. i 1730. Danas na tom mjestu su neboderi, te reprezentativni trgovački, stambeni i drugi objekti. Santiago je poznato turističko središte i važno prometno čvorište. Autoceste ga izvrsno povezuju s obalom te ostalim čileanskim područjem. Mnogo je toga što se ne smije propustiti u tom gradu. Santiago je poznat i po veličanstvenom pogledu na snijegom prekrivene vrhove Anda koje okružuju grad. Parkovi Santiaga su nešto što ćete svakako zapamtiti. Svi parkovi su puni spomenika i umjetničkih skulptura, tako da predstavljaju svojevrsne galerije. Moj suhodač u stvaranju ovog putopisa je dr. Milan Andraković, zagrebački liječnik u mirovini. 

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza

Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:00

Sinj ima sve! Nisu mu daleke planine, ni izvor Cetine, nije mu daleko ni more. Odoljeva vremenu i živi život u carstvu voda, polja i kamena. U staroj jezgri sve ...

Sinj u carstvu voda, polja i kamena - Repriza
Nedjelja, 16.08.2020. 13:30 - 14:04

Čudo u Vodnjanu REPRIZA
Nedjelja, 23.08.2020. 13:30 - 14:02

Sve najave
Poslušajte

Nima Solita do Splita - 2. dio - Repriza
Nedjelja, 09.08.2020 13:30

Nima Splita do Splita 1-dio - Repriza
Nedjelja, 02.08.2020 13:30

Pula 2. dio - Repriza
Nedjelja, 26.07.2020 13:30

Pula 1. dio - Repriza
Nedjelja, 19.07.2020 13:30