Dugo Selo: mjesto Templara, grofova Drašković i stopa sv. Martina

Dugo Selo: mjesto Templara, grofova Drašković i stopa sv. Martina Dugo Selo: mjesto Templara, grofova Drašković i stopa sv. Martina
Martin breg, foto:TZGrada Martin breg, foto:TZGrada
Stopa sv. Martina, prva u Hrvatskoj  , foto:TZ Grada Stopa sv. Martina, prva u Hrvatskoj  , foto:TZ Grada

Grad Dugo Selo za sada još uvijek nema svoj Trg, to me na proputovanju uvijek zasmetalo. Ali zato postoji lijepo središte koji nemožete ne zamjetiti lijepi Perivoj grofa Draškovića. Tu je pokoja stara drvena kuća iz tradicionalne posavske arhitekture. Iznad svega je Martin breg, stara crkva, spomenik i posebna jedna stopa, oaza mira i baštine. Pa vrijeme stane, al tek na trenutak...

Najznačajniji spomenik kulture prve kategorije na ovom području je crkva sv. Martina na Martin Bregu, koja datira od 1209. godine. Izgrađena u stilu barokizirane gotike, danas je u ruševnom stanju, a u tijeku su akcije na revitalizaciji ovog kulturnog i sakralnog objekta. Ispred crkve postavljena je skulptura sv. Martina izrađena u drvetu, rad skulptora Josipa Cikača. Sveti Martin zaštitnik je župe, vinograda i vinogradara. 

A tu je i Prva stopa u Hrvatskoj postavljena sv. Martinu. Ostalih 16 postavljeno je diljem Hrvatske. Stopu je izradio francuski umjetnik Michel Audiard.

Draškovićeva kuća, ostatak dvorca obitelji Drašković, nalazi se u Perivoju grofa Draškovića. To je bivše imanje ove obitelji koje je obuhvaćalo područje današnjeg parka s bogatim raslinjem, dvorac od kojeg je ostala samo kula, te stoljetnu zgradu današnjeg suda. U samom je središtu grada Ferenčakova ulica, etno-naselje, s nekoliko sačuvanih drvenih posavskih kuća, svjedočanstvo tradicionalne posavske arhitekture. U središtu Dugog Sela, ograđena željeznom ogradom, nalazi se neogotička župna crkva sv. Martina, arhitekta Bolléa, iz 1900. godine.

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. i Povelja 2016.  "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu. 

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 21.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30

Nepoznata Rusija: Tajna Sankt Peterburga
Nedjelja, 26.05.2019 13:30