Izraelom - Haifa, Jeruzelm i Tel Aviv , tri grada u 30 minuta

Izraelom - Haifa, Jeruzelm i Tel Aviv , tri grada u 30 minuta

U rijetko kojoj zemlji na tako malo prostoru toliko je raznolikosti kao u Izraelu. Bogato povijesno i vjersko nasljeđe, mjesta spomenuta u Bibliji, arheološka nalazišta iz doba rimskog carstva, raznolikost kultura, prekrasne i neobične plaže, pustinja, kulturna scena i dobra kuhinja.

Haifa je grad 100 kilometara sjeverno od Tel Aviva. Treći je po veličini i najveća je izraelska luka. U tom gradu su viseći vrtovi Baha'i koji su pod od zaštitom su UNESCO-a i ubrajaju se u jedno od novih svjetskih čuda. 18 terasa stepenasto se spuštaju s planine Karmel, okružujući grobnicu Baba, utemeljitelja Bahai religije. Bahai vjeruju u jedinstvo svih religija. Vjeruju da su božji poslanici Mojsije, Isus i Muhamed bili poslani u različitim vremenskim periodima sa svojim učenjima. Većinu kuća uzduž avenije Ben Gurion izgradili su njemački templari koji su došli u Haifu 1868. godine očekujući novi dolazak Isusa Krista.   

U Jeruzalemu su emocionalni naboji intenzivni. Grad Isusovog Križnog puta (Via Dolorosa) u kojem je raspet, pokopan i uskrsnuo, kako kaže Novi Zavjet, privlači svakodnevno rijeke posjetitelja. No, opseg povijesti Jeruzalem je nevjerojatan, a njegovo vitalno mjesto u tradiciji svih triju monoteističkih vjera dovelo je do toga da se stalno bori kroz stoljeća. Ovo je srce Svete zemlje, gdje su Židovi podigli prvi hram da čuvaju Kovčeg saveza, gdje se Isus raspet i ponovno ustao, i gdje je Poslanik Muhammed uskrsnuo na nebo da primi Božju riječ.

Tel Aviv je grad smešten na zapadu Izraela, na obali Sredozemnog mora, drugi je po veličini grad u Izraelu, te najznačajniji ekonomski i kulturni centar u državi. Na mestu na kome se nalazi Tel Aviv nekada se nalazio antički grad Jaffa. No, povijest Tel Aviva započinje 1909. godine, kada je ovaj grad i osnovan. Primorsko područje kupljeno je od beduinskih plemena, a 1910. počela je izgradnja grada. Prva gradska četvrt krštena je imenom Tel Aviv, što u prevodu znači „ Brdo izvora “. U to vreme Tel Aviv je imao svega sto stanovnika. Nakon Prvog svjetskog rata započelo je masovno doseljavanje novog stanovništva, a koje je pristizalo iz Europe. Posebno je atraktivana tzv. Bijela četvrt zgrada - Bauhaus. Riječ je o oko 4 000 građevina dizajniranih od strane židovskih arhitekata koji su studirali u Bauhaus školi u Nemačkoj, a koji su emigrirali tokom nacističkog perioda. Bauhaus je 2003. godine stavljen na UNESCO – vu listu svjetske kulturne baštine.  

Svaki grad ima svoju priču, iz svakog grada poslat ćemo novu priču, s mojim suputnikom je istaknuti hrvatski i međunarodni orguljaš Edmund Andler Borić iz Izraela koji živi svoj specifičan život u atmosferi prividnog mira. 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. a onda i Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Izraelom - Haifa, Jeruzelm i Tel Aviv , tri grada u 30 minuta

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Zlatni prsten Rusije - 1. dio

Nedjelja, 16.05.2021. 13:30 - 14:00

U Zlatnom prstenu su gradovi sjeveroistočno od Moskve. Riječ je o vrlo starim gradovima, koji su imali značajnu ulogu u stvaranju Ruske pravoslavne crkve, a čuvaju i sjećanje na najvažnije ...

Sve najave
Poslušajte

Nepoznata Rusija - Moskva
Nedjelja, 09.05.2021 13:30

Bolivija - Tibet Južne Amerike
Nedjelja, 02.05.2021 13:30

Zrnca iz tuniške sahare
Nedjelja, 25.04.2021 13:30

Solin kolijevka antičke i starohrvatske povijesti
Nedjelja, 18.04.2021 13:30