Kraljevina Butan

Kraljevina Butan

Jednostavan, ali blistav, Butan ima svoj način da se uvuče pod kožu. U zemlji zmajeva beskrajne ljepote jamči se turistima i putnicima opuštanje i mir. Tamo je Tigrovo gnijezdo, tamo su putevi mitova i legendi, najpoznatija budistička utočišta na svijetu. Tamo su ljudi koji imaju glavnu životnu zadaću pronositi jednostavnost i sreću. To se osjeti već u pozdravu: "TASHI DELEK" – Neka dobre stvari dođu k tebi!

U Kraljevini Butan naša odredišta bit će Paro, Thimpu i Punakhu a cilj je Tigrovo gnijezdo, simbol te zemlje. Kako bi uopće došli do Para, treba proći zrakoplovom jednu od tri najopasnije rute na svijetu, kroz uske klance Himalaja.

Kraljevina Butan (Druk Yul, Zemlja Zmaja) je država u južnoj Aziji. Nalazi se u planinskom lancu Himalaja. Na sjeveru graniči s Kinom, na jugu s Indijom s kojom je povezan gospodarski i politički.

Butan je još uvijek prilično izoliran od vanjskog svijeta i strancima je dopušten pristup samo u pojedina područja zemlje pripovjeda naša suputnica i vrsna poznavateljica tog dijela svijeta, Dubravka Manola.

Najveći gradovi su: Thimphu i Phuntsholing, a jedno od simbola i najposjećenijih mjesta u Butanu je Tigrovo gnijezdo, samostan koji leži 3450 metara iznad razine mora.

Osnivanje države Butan u 17. stoljeću je usko povezano s budizmom. Osnivač je bio jedan redovnik ( Shadbrung Nawang Namyal) iz samostanskog reda Drukpa-Kagyü u Tibetu.
Budizam je državna religija i pripada mu većina stanovništva.
U zemlji postoje tri različita krajolika. Na jugu, uz granicu s Indijom proteže se dolina Duar, uski pojas koji je zapravo ogranak ogromne nizine Gangesa i Bramaputre. Od 2000 do 3000 m visoki obronci Himalaja su glavno područje naseljavanja u Butanu. Uz granicu s Kinom proteže se regija visokih planina Lunana. Vrh Gangkhar Puensum visok je 7541 m i najveći vrh na svijetu je na koji još nikada nije stupila ljudska noga. Više od dvije trećine kraljevine pokriveno je šumama.
Klima je u Butanu po pojedinim područjima vrlo različita. Dok na jugu vlada suptropska odnosno tropska klima, u dolinama središnjeg Butana vlada umjerena klima s hladnim zimama i vrućim ljetima. U planinama su zime ekstremno oštre a ljeta hladna. Za vrijeme kišnog razdoblja posebno u južnim područjima skoro redovno dolazi do poplava.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013.

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

Kraljevina Butan

Preuzmite datoteku

Kraljevina Butan 21,6 MB

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave

Sankt Peterburg

Nedjelja, 06.12.2020. 13:30 - 14:06

Sve najave
Poslušajte

Švicarska - Ženeva
Nedjelja, 29.11.2020 13:30

Rađastanom - od grada do grada
Nedjelja, 22.11.2020 13:30

Indija: Na putu za Rađastan 1. dio
Nedjelja, 15.11.2020 13:30

Vatikan - najmanja država na svijetu
Nedjelja, 08.11.2020 13:30