Mostar, Stari most i jedan ključ

Mostar, Stari most i jedan ključ Mostar, Stari most i jedan ključ
Mostar - foto:Grad Mostar/Prstom po globusu Mostar - foto:Grad Mostar/Prstom po globusu

Smjestio se Mostar u kotlini, na rijeci Neretvi koja jednostavno očarava svojom tirkizno plavom bojom. Savjetnica za turizam Grada Mostara Admira Čustović nakon jedne prave bosanske kave, zeljanice od spanaka kojoj je prethodila dobra limunada svakim trenutkom "uvlačila" me je u neku posbnost življenja pa nije ni čudo da mi i sada odzvanjaju mi riječi Ive Andrića i njeogovo objašnjene o mostu kao mjestu gdje je čovjek naišao na prepreku i nije zastao, jer naša nada je "uvijek na drugoj strani"

Stari most preko Neretve iz XVI. stoljeća, obilježio je taj grad. Konstruirao ga je turski graditelj Mimar Hajrudin 1566. Srušen je u studenome 1993. te ponovno sagrađen 2004. Neretvu i dalje premošćuje Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Simbol grada je i poseban Ključ - ključ koji otvara sva vrata. Savjetnica za turizam Grada Mostara Admira Čustović nakon jedne prave bosanske kave, zeljanice od spanaka kojoj je prethodila dobra limunada svakim trenutkom "uvlačila" me je u neku posbnost življenja pa nije ni čudo da mi i sada odzvanjaju mi riječi Ive Andrića i njeogovo objašnjene o mostu kao mjestu gdje je čovjek naišao na prepreku i nije zastao, jer naša nada je "uvijek na drugoj strani"
Vratit ću se u Mostar. Tamo je mnogo toga. I Sahat kula, koja se nalazi uz Muzej Hercegovine. Usmena predaja govori da je toranj sagrađen zaslugom utjecajne gospođe Fatime-kadune Šarić. Poznati otomanski putopisac Evilija Ćelabija pisao je da se zvuk zvona mogao čuti na udaljenosti od tri sata hoda. Toranj je obnovljen a mi još trebamo pomoći i nagovoriti jednog dobrog zagrebačkog majstora-urara...pa neka se jekom prenosi što dalje zvuk iz tog grada.

Vesna Jurić-Rukavina

 

 

 

 

 

 

 

Autorica emisije je Vesna Jurić Rukavina kojoj je za "Prstom po globusu" 2013. godine dodijeljena zahvalnica "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 28.07.2019. 13:30 - 14:00

Nedjelja, 04.08.2019. 13:30 - 14:00

Poslušajte

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 21.07.2019 13:30

TIBETSKI DRAGULJI - JEZERO NAMTSO - R
Nedjelja, 14.07.2019 13:30

Delnice - Zeleno srce Hrvatske
Nedjelja, 16.06.2019 13:30

Gorski kotar - između sna i jave
Nedjelja, 09.06.2019 13:30