Nepoznata Rusija: Pisma na brezinoj kori

Nepoznata Rusija: Pisma na brezinoj kori Nepoznata Rusija: Pisma na brezinoj kori
Novgorod foto: Prstom po globusu Novgorod foto: Prstom po globusu
Lapte, papuče od brezine kore, foto: Vesna Jurić-Rukavina Lapte, papuče od brezine kore, foto: Vesna Jurić-Rukavina
Pismo na brezinoj kori, foto: Maria Khairova za Prstom po globusu Pismo na brezinoj kori, foto: Maria Khairova za Prstom po globusu

Najveće šumske površine čiste breze nalaze se u Rusiji, pa su postale sinonim ruskog prostranstva, a breza nacionalno drvo i simbol te zemlje. Vraćajući se jednom prilikom iz Europe u svoju Jasnu Poljanu Lav Nikolajevič Tolstoj je, ugledavši breze, uskliknuo: "Jutro plavo - s rosom i brezama - rusko jutro!" Budući da je kora breze tanka i svijetla kao papir, ljudi su je od najranijih dana svoje pismenosti upotrebljavali kao podlogu za pisanje. Tijekom iskapanja 1951. g. u Novgorodu, na sjeveru Rusije, pronađeno je više od tisuću tekstova pisanih na brezovoj kori. Upravo ta pisma svjedoče i o rasprostranjenoj pismenosti bez obzira na stalež. Pisali su svi i djeca i odrasli od 11. do 15.st.

Breza je simbol Rusije. Brezin sok je zdrav i votka s brezinim pupoljcima, a za duge šetnje treba obući šlapice od breze - laptice. Oko 600 km od Moskve prema sjeveru je Novgorod. Maria Khairova Maša, povjesničarka s Lomonosova, prevoditeljica i promotrica ruske kulture u Hrvatskoj, otkriva mi i taj grad. Strpljivo mi je tumačila pisma na brezinoj kori od 11. do 15. st. Oduševljavla me spoznaja o pismenosti svih staleža, svih dobi i posebice pismenosti žena. Pisma svjedoče o svakodnevici, od teške muke dječaka Onfima koji ima neke druge planove, a ne učenju abecede. Pisma o ljubavi iskazana su na razne načine, fragmenti pisama s dužnicima su najveći,  ali i do danas ima pisama koja su zagonetke i dobro posložene riječi koje samo mogu poticati na maštu zbog riječi koje upućuju na vrijeme tajne koja ne smije biti otkrivrna. 
Breza... breza... breza..Postoje razne ljubavi a jedna od mojih je i to predivno prozračno drvo - breza. 

...A zora, polako
krade se sa strane
i ponovo srebrom 
 

Sergej Jesenjin

Posebno zahvaljujem gospođi Olgi Kurygina koja nam je posudila svoje lapte za lakši hod.... 

Autorici emisije je Vesni Jurić Rukavina za "Prstom po globusu" dodijeljena posebna Zahvalnica 2013. FIJETA HR. 

Povelja 2016. "Marco Polo" FIJET-a Hrvatska, koji je dio najstarijega svjetskog profesionalnog udruženja turističkih novinara i pisaca o turizmu "FIJET".

U formi radio dokumentarne drame u kojoj je prilagodila putopis iz Istre o Vrćinu, za "Zaboravljenu gradinu" osvojila kao prvi autor na Međunarodnom festivalu igrane i dokumentarne radiodrame Prix Marulić, treću nagradu, 2016.g.  

2017. uručena joj je međunarodna turističke nagrade POVELJA FEST 2017. Nagrada se dodjeljuje na temelju ocjene i obrazloženja Povjerenstva turističkih novinara, a dodjeljuje je Europski savez turističkih novinara (FEST) iz Rima. Vesna Jurić Rukavina već niz godina na HRT – Radiju Sljeme uređuje i vodi radijski putopis Prstom po globusu, a nagradu je osvojila za dugogodišnje promicanje turizma i baštine u sklopu te emisije te zbog angažiranosti u Svjetskoj federaciji novinara u turizmu i putopisaca. Riječ je o međunarodnoj nagradi utemeljenoj prije 35 godina u Rimu.

 

O emisiji Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Pročitaj više

Prstom po globusu
Prstom po globusu

HRT – Radio Sljeme — Glazba, kultura, zabava, obrazovanje, religija, turizam, društvo, život, umjetnost, književnost, mozaik, filozofija, dokumentarni program

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Najave